Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jihlava v tomto volebním období vytipovala tři území pro družstevní bydlení. Stavba prvních začne v létě

Město Jihlava v tomto volebním období vytipovalo lokality pro stavbu bytů, včetně tří území pro družstevní bydlení. Pozemky nabídlo investorům pomocí digitální aplikace. Stavbu prvních 120 družstevních bytů v Lokálním centru Dolina podle náměstka primátorky Víta Zemana (Žijeme Jihlavou) zahájí developerská firma v létě. Spoluprací s developery se snaží povzbudit bytovou výstavbu i jiné radnice v kraji.

Pomocí aplikace mapa pozemků prodalo město osm pozemků, včetně pozemku pro stavbu družstevních bytů. Vznikne tak přibližně 120 bytů, osm rodinných domů a několik zubních ordinací. „Nabídku pozemků k prodeji rozšíříme v aplikaci během léta," uvedl Vít Zeman na webu města. V územích vytipovaných pro družstevní výstavbu bude podle Zemana možné výhledově postavit až 2000 bytů.

Polná bude potřebovat větší školu, staví se tam hodně bytů. Náklady by mohla pokrýt dotace

Polná na Jihlavsku bude potřebovat větší základní školu, protože se tam staví hodně obytných domů. Na přístavbu školy, díky níž vznikne dalších šest tříd, má město projektovou dokumentaci a stavební povolení. Ještě se čeká, jestli bude možné na...

Developeři mají zájem stavět v padesátitisícovém městě přes dopady války na Ukrajině. „Nejistota tu je, zejména v garanci dodávek stavebních materiálů a problémem je i vysoká stavební inflace. Ale development tuto situaci zvládá," uvedl Zeman. Nabídku radnice na zasílání informací o postupu v přípravě výstavby bytů využilo 1650 lidí.

Na Vysočině dokončili stavbaři podle Českého statistického úřadu v posledních čtyřech letech nejvíc bytů vloni, bylo jich 1871. Počet nových bytů se od roku 2018 každoročně zvyšoval, nejvíc se stavělo na Jihlavsku a na Žďársku, tedy ve dvou nejlidnatějších okresech kraje. V roce 2017 bylo na Vysočině dokončeno 1014 bytů.

Takzvané bezdoplatkové zóny, v nichž noví nájemníci neměli nárok na příspěvek na bydlení a které vloni zrušil soud, v Jihlavě nebyly. Pomoci lidem, kteří žili ve špatných podmínkách nebo na ulici, se radnice snažila v projektu Bydlení především (Housing First). Pokračování projektu ale není jisté, zastupitelé v červnu neschválili podání žádosti o další dotaci.

Náměstci primátorky Petr Ryška (ODS) a Vít Zeman se následně na tiskové konferenci shodli na tom, že o případném pokračování projektu Bydlení především by mělo rozhodnout až nově zvolené zastupitelstvo.

Pilotní projekt Bydlení především uskutečňovala Jihlava od října 2019. Podle radního Daniela Škarky (Fórum Jihlava) jím prošlo 17 rodin nebo jednotlivců, vedle bydlení měli zajištěnou pomoc charity. Dotovaná část projektu skončila loni. Na nákladech okolo čtyř milionů korun se město podílelo pěti procenty. Protože v té době nebylo možné žádat o další dotaci, s pokračováním projektu do konce letoška pomohl městu finančně kraj.

Třebíč, s 34 tisíci obyvateli druhé největší město Vysočiny, prodala v tomto volebním období 75 zasíťovaných pozemků pro stavbu řadových a rodinných domů.

25 nových bytů v Třebíči 

„Vnímáme problémy, zejména v posledních dvou letech s nástupem covidové krize, následné války na Ukrajině i dalších faktorů, s dostupností nájemního bydlení, sociálních bytů i startovacích bytů pro mladé rodiny," uvedla mluvčí města Irini Martakidisová. Třebíčská radnice proto staví šestipodlažní bytový dům v Modřínové ulici, v němž do konce roku 2023 vznikne 25 bytů. Ve stejné ulici prodalo město investorům tři pozemky pro stavbu šesti bytových domů, do konce roku 2026 by tak podle mluvčí mělo vzniknout asi 200 bytů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto newhouse / pixabay

Štítky družetsvní, volby, byty, obce, Vysočina, Jihlava, bydlení, funkční období, léto, Dolyna, ruská invaze na Ukrajinu, Kraj Vysočina, Petr Ryška, Třebíč, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava v tomto volebním období vytipovala tři území pro družstevní bydlení. Stavba prvních začne v létě | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.