Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stavba cyklostezky z Mlýnské na Helenínskou ulici bude možná dokončena už letos. Koryto řeky je zúženo jen dočasně

Již několik měsíců úspěšně probíhají práce na propojení již existujících cyklostezek mezi Mlýnskou a Helenínskou ulicí. Pokud se nevyskytnou větší problémy, mohla by být cyklostezka dostavěna už letos.

Úsek, který spojí již existující cyklostezku, je technologicky, finančně i časově poměrně náročná. Všímaví obyvatelé Jihlavy jistě zaznamenali, že od firmy Platiskov se výrazně zúžilo koryto řeky. „To je dáno použitou technologií pro vybudováné opěrné zdi, po skončení prací se navezená hlína z koryta odstraní,“ uklidňuje občany Petr Ryška, náměstek primátorky. „Mám informace, že poté se bude dno řeky dokonce lépe udržovat.“

S projektem cyklostezky souhlasilo i Povodí Moravy, které potvrdilo, že stavba nemá negativní vliv na odtokové poměry. „Cyklostezka bude kopírovat stávající terén. O tom, že k žádnému zhoršení nedojde, jsme se přesvědčili hydrotechnickými výpočty, kterými jsme situaci v místě budoucí cyklostezky prověřili. Obyvatelé se zhoršení jakosti vody nebo odtokových poměrů výstavbou cyklostezky obávat nemusejí,“ říká za Povodí Moravy mluvčí Petr Chmelař.

Náměstek Ryška je s průběhem prací zatím spokojen. „Práce probíhají podle harmonogramu. Břeh je zpevněn, teď jsou v plánu propustky na vodu do přilehlých zahrad, následovat budou ploty a branky zahrádkářům, pak se bude zpevňovat povrch,“ vypočítává Ryška další etapy stavby, která má vyjít na 38 milionů korun. 

Cyklostezka by mohla být dokončna dokonce výrazně dříve, než byl původní plán, tedy květen 2023. „Jsme v mírném předstihu, pokud půjde všechno dobře, mohli bychom cyklostezku dokončit už letos,“ nastiňuje optimistický scénář jihlavský radní, který na začátku musel řešit nesouhlasné názory majitelů přilehlých zahrádek. „Nemáme již žádné zásadní konflikty. Někomu se to líbí, někomu samozřejmě ne, protože částečně přijdou o svůj klid...,“ krčí rameny.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek

Štítky cyklostezka, Helenínská, Mlýnská, Petr Ryška, Povodí Moravy (státní podnik), Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba cyklostezky z Mlýnské na Helenínskou ulici bude možná dokončena už letos. Koryto řeky je zúženo jen dočasně | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.