Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Už žádné nevýhodné smlouvy od energošmejdů. Od července platí v Jihlavě zákaz podomního prodeje energií

Od 1. července bude v Jihlavě platit zákaz podomního prodeje energií. Ten se začal v krajském městě znovu rozmáhat na začátku tohoto roku, tzv. energošmejdi se přitom zaměřují zejména na opuštěné lidi a seniory.

„Nové nařízení, které se týká pouze nabídky energetických služeb, bylo nezbytné vydat kvůli novele energetického zákona,“ je uvedeno na facebookové stránce města Jihlava. 

Novela reaguje na krachy dodavatelů a využití kapacity podzemních zásobníků plynu. Právě kvůli těmto problémům se začal podomní prodej v Jihlavě znovu rozmáhat na začátku tohoto roku.

Podvodníci si za své oběti nejčastěji vybírají opuštěné lidi a seniory, kterým přímo u nich doma podsouvají nevýhodné smlouvy. „Je proto nezbytné nikoho cizího do domu nepouštět a nic mu nepodepisovat,“ apeluje město na své občany.

Podle pracovníků živnostenského úřadu je v Jihlavě běžnou praktikou, že se podomní prodejci představují jako zástupci velkých společností, i když ve skutečnosti nabízejí produkty jiných dodavatelů energií.

Pokud se člověk přesto stane obětí zprostředkovatelů, kteří za něj na základě plné moci sjednají nevyžádanou smlouvu, má možnost ji bez sankce kdykoliv ukončit.

Dohled nad dodržováním nového nařízení bude vykonávat Městská policie Jihlava. Pokud někdo poruší toto nařízení, může dostat pokutu až do výše 100 tisíc korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Shutterstock

Štítky Jihlava, podomní prodej, zákaz, energie, Živnostenský úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už žádné nevýhodné smlouvy od energošmejdů. Od července platí v Jihlavě zákaz podomního prodeje energií | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.