Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tip na výlet: Dvacetiletá rozhledna Horní les. Při dobrém počasí dohlédneme až na Praděd i Sněžku

Za dnešním výletem se opět přesuneme na Žďársko, konkrétně k obci Rovečné. Tam najdeme železnou rozhlednu Horní les, která se tyčí do výšky úctyhodných 59 metrů.

Horní les jakožto nejvyšší bod Svratecké hornatiny, s telekomunikačním vysílačem s rozhlednou, bychom našli nedaleko vodní nádrže Vír v nadmořské výšce 774 metrů.  Zmíněná železná rozhledna je vysoká 59 metrů.

Na vyhlídkovou plošinu, která nás dostane do výšky 38 metrů, vede 201 schodů. Rozhledna nám nabídne pohled na obec Rovečné, hrad Zubštejn, Vírskou přehradu, rozhlednu Karasín, Harusův kopec u Nového Města na Moravě, Buchtův kopec, letiště v Poličce, Svrateckou hornatinu a část Žďárských vrchů, Daňkovice, masív Devíti skal, Praděd v Jeseníkách, Králický Sněžník, Orlické hory, a pokud počasí přeje, pak i na Krkonoše.

Rozhledna Horní les, která má točité schodiště, byla postavena v roce 2002 společností Eurotel. 

Kudy na rozhlednu? 

Parkovat je možné v Nyklovicích, odkud jsou to po modře značené turistické trase asi 2 kilometry, nebo v Rovečném, odkud se výletníci projdou tři kilometry, zlatá střední cesta dlouhá 2,5 kilometru je pak z Chlumu. Z Olešnice na Moravě sem vede červená turistická trasa. Ti, kteří nemají auto, mohou přijet do kterékoli z těchto obcí autobusem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Čada, vysocina.eu | Zdroj navylet.cz, kudyznudy.cz, vysocina.eu, turistickyatlas.cz

Štítky tip, výlet, víkend, rozhledna, Horní les, Rovečné, les, Praděd, Sněžka, okres Žďár nad Sázavou, Přírodní park Svratecká hornatina, Eurotel, Zubštejn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Dvacetiletá rozhledna Horní les. Při dobrém počasí dohlédneme až na Praděd i Sněžku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.