Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Česku začalo pracovat 12 600 lidí uprchlých z Ukrajiny

Za březen začalo v Česku pracovat 12 600 lidí uprchlých z Ukrajiny a 10 tisíc uprchlíků se zaregistrovalo na úřadech práce, což je dokladem, že jsou v hledání zaměstnání aktivní. Na tiskové konferenci to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). O humanitární dávku 5000 korun požádalo 162 tisíc uprchlíků, 154 tisíc ze žádostí bylo zúřadováno, doplnil. Ukrajinců prchajících před ruskou invazí je v Česku přes 300 tisíc. Nejvíc jich je dlouhodobě v Praze. V dubnu začne pro uprchlíky fungovat systém jazykového vzdělávání. Kurzy zprostředkují úřady práce i firmy.

Pro Ukrajince, kteří potřebují sociální služby, je podle Jurečky k dispozici 2400 míst u poskytovatelů sociálních služeb. Zatím o takovou pomoc požádaly desítky lidí, prostory jsou například pro přesídlení dětského domova.

O systému podpory bydlení uprchlíků po červnu, kdy vyprší současná forma podpory takzvaným solidárního příspěvkem pro domácnosti, bude Jurečka s experty jednat příští týden.

Jurečka uvedl, že problémy s kapacitami mají kvůli uprchlické vlně některé úřady práce v Praze. Zmínil, že od pondělí mohou lidé prchající před válkou na Ukrajině žádat o humanitární dávku na pracovištích mimo úřady práce, místo začalo fungovat v Pražské tržnici. Pobočka v hale číslo 29 je určená speciálně pro podávání a zpracování žádostí o dávku, na místě je proto klientům k dispozici tlumočník. Na humanitární dávku 5000 Kč měsíčně mají nárok uprchlíci, kteří dorazili do Česka po 24. únoru, kdy Rusko zahájilo útok na Ukrajinu. Určena je na zajištění potřeb a pořízení základního vybavení pro začátek života v Česku. Lidé, kteří získali ochranu či vízum ke strpění, mohou v případě potřeby dostat podporu opakovaně ještě v pěti dalších měsících. Dávku vyřizují úřady práce a lze o ni požádat také přes on-line aplikaci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS JČK

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, práce, vláda, migrace, sociální, boje, Česko, uprchlík, Úřad práce České republiky, Marian Jurečka, Praha, KDU-ČSL, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku začalo pracovat 12 600 lidí uprchlých z Ukrajiny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.