Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Našly azyl v Jihlavě, přišly o psa. Jihlavané se zapojili do pátrání po mopsovi dvou Ukrajinek, ten se našel

, aktualizováno 6. dubna 2022, 8:07

S lidmi z Ukrajiny, kteří uprchli do ČR před válkou, je spojována řada příběhů. Jeden se šťastným koncem se odehrál v Jihlavě. Hlavní roli v něm hraje mops a zároveň důležitý člen jedné ukrajinské rodiny Žoro. Ten měl být údajně ukraden ve středu 30. března dvanáctileté Dianě a její mamince Nataše.

Ty se do Jihlavy dostaly před třemi týdny, azyl našly v rodině Libora Vysušila, který se s příběhem obrátil na redakci Jihlavské Drbny. 

„Ve středu 30. března byl v odpoledních hodinách před budovou Ukrajinského domu v Jihlavě neznámým pachatelem odcizen pes Žoro, rok a půl starý pejsek plemena mops. Pejsek patří dvanáctileté Diance a její mamince Nataše - Ukrajinkám, které přijely do Jihlavy před třemi týdny poté, co musely uprchnout z válečné oblasti, kde se nachází jejich domov," vypráví Libor Vysušil a dodává, že jediné, co si s sebou z domova vzaly, byla jedna cestovní taška a to nejcennější - člen rodiny - pejsek Žoro.

Když šly na první hodinu českého jazyka, nechtěly nechat psa doma samotného. V neznámém prostředí škrábal na dveře a dělal neplechu. A v dobré víře, že jsme bezpečná země, nechaly pejska čekat před budovou Ukrajinského domu na Brněnské ulici v Jihlavě. Když se z kurzu vrátily, pejsek byl pryč. Nešlo o zaběhnutí, očividně byl odcizen," líčí Vysušil. 

Dianka a maminkou začaly pejska intenzivně hledat, zapojili se i lidé na sociálních sítích, kteří sdíleli letáček se všemi dostupnými informacemi. Ženy dokonce podaly trestní oznámení na policii. „Případem krádeže psa se zabývali policisté z Obvodního oddělení Jihlava a věc prověřovali pro podezření ze spáchání přestupku proti majetku," potvrdila redakci Dana Čírtková, mluvčí policistů. 

V akci byly i letáky a sociální sítě 

Obě ženy byly ze ztráty psa zoufalé a hledaly veškeré cesty, které by jim pomohly jej získat zpět. To se nakonec podařilo. „Žero byl nalezen dnes kolem 13:30," potvrdil Drbně v úterý odpoledne Libor Vysušil. 

Důležitou roli v nalezení psa hraje žena, která si na sídlišti Březinky všimla muže, který venčil mopse. Napadlo ji, že by se mohlo jednat o hledaného psa. „Zavolala proto Nataše - majitelce psa, ať se přijede podívat. Ta si vzala taxík a ihned vyrazila na místo. Žena na Březinkách si zatím s pánem povídala a snažila se ho zdržet, aby nikam neodešel. Když Nataša dorazila na místo, ihned poznala svého psa, a pes samozřejmě i ji. Zavolali policii, následně došlo k prokázání, kdo je majitelem psa, který byl předán paní Nataše. Případ odcizení dál řeší policie, podrobnosti nemáme. Ani nevíme, kdo je onen záhadný muž," dodal k nalezení zvířete Libor Vysušil s tím, že ženě, která majitelce psa zavolala, zřejmě bude předána slíbená finanční odměna. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto F Point, archiv rodiny

Štítky pes, ztráta, pátrání, mops, Ukrajina, Jihlava, rodina, Česko, Drbna.cz, Březinka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Robert Adamec

Žoro je bombarďák. Paráda, že se našel. Musel trpět. Mopsi jsou hrozně nafixovaní.

Středa, 6. dubna 2022, 11:35Odpovědět

Našly azyl v Jihlavě, přišly o psa. Jihlavané se zapojili do pátrání po mopsovi dvou Ukrajinek, ten se našel | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.