Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Jihlavě se teď štěpkují použité vánoční stromky. Kvalitní kompost mohou lidé použít na hnojení zahrádek

Služby města Jihlavy (SMJ) v úterý 1. března zahájily štěpkování odstrojených vánočních stromků. Na kompostárnu v Henčově proběhl svoz stromečků během ledna a února. Podle opětovného nárůstu počtu svezených stromků to vypadá, že obyvatelé Jihlavy upouštějí od umělých stromků a vracejí se zpátky k přírodnímu symbolu Vánoc.

Vánoční stromky, které po Jihlavě začali lidé odkládat nejvíce po Třech králích, zaměstnanci SMJ odváželi o sobotách  během dvou mimořádných svozech, a to 15. a 29. ledna. „Naši pracovníci nakládali stromky během dvou mimořádných svozů do popelářských aut. Další svozy se už plánovali jednotlivě, a to podle dané situace u kontejnerových stání. Kvůli menšímu množství vyhozených stromečků už jezdilo jenom jedno kontejnerové vozidlo. Letos bylo svezeno na kompostárnu 25 tun použitých vánočních stromků, což je o 4 tuny více než vloni," jmenuje Martin Málek, mluvčí SMJ.

Podle opětovného nárůstu počtu svezených stromků to vypadá, že lidé v Jihlavě upouštějí od umělých stromků a vracejí se zpátky k přírodnímu symbolu Vánoc.

Co se se stromečky bude dít dál? 

Zaměstnanci skládky budou vánoční stromky postupně štěpkovat na speciálním stroji a ukládat na kompostárnu. Drcení by mělo probíhat maximálně dva dny. Rozdrcený biologicky rozložitelný odpad poslouží jako základ do nově vznikajícího kompostu. „SMJ používají kompost i při rekultivaci skládky. Také se s ním přihnojuje a udržuje veřejná zeleň. Vzhledem k tomu, že vyprodukovaný kompost je velmi kvalitní, tak ho lze používat na hnojení zahrádek i záhonů. Kompost si mohou zakoupit firmy i fyzické osoby. Momentálně máme na kompostárně v Henčově u Jihlavy uloženo zhruba 500 tun tohoto biologického materiálu," dodává mluvčí Málek. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Služby města Jihlavy

Štítky štěpkování, stromek, vánoční, SMJ, Jihlava, kompost, vánoční stromek, Vánoce, Henčov, Martin Málek, hnojení, Tři králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě se teď štěpkují použité vánoční stromky. Kvalitní kompost mohou lidé použít na hnojení zahrádek | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.