Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tip na výlet: Kamenická památná lípa. Na větvích stával taneční parket, kde si prý zatančil i Žižka

Dnes se podíváme na Pelhřimovsko, konkrétně do Kamenice nad Lipou, kde byla v zámeckém parku už v roce 1248 vysazena lípa, která dnes patří k jedněm z nejznámějších památných stromů u nás.

Jedná se o torzo lípy velkolisté, jejíž vysazení je tradičně datováno do 13. století a podle níž se celé město nazývá nad Lipou. Kamenická lípa roste pod terasou zámeckého anglického parku. Ačkoli byla jako památný strom vyhlášena roku 1995, nese starý štítek „strom chráněný státem“, takže byla chráněna již před tímto datem. Detaily původní ochrany ale nejsou známé, databáze agentury ochrany přírody starší dokumentaci neobsahuje. 

Tento památný strom, který se stal symbolem Kamenice nad Lipou, v roce 2009 skončil na 7. místě ve finále ankety Strom roku. Ve 20. letech 19. století byla košatá lípa zasažena bleskem, který srazil její korunu, ze stromu se tak do dnešního dne zachovalo torzo kmene o obvodu 6 metrů se dvěma přízemními větvemi s rozpětím úctyhodných 36 metrů.

Od roku 1998 má v zahradě dceru 

Říká se, že dříve měla lípa dlouhých větví hned 19 - stával na nich taneční parket, na němž tančil prý i Jan Žižka. Kamenická lípa není v zahradě samotná - v roce 1998, k 750. výročí jejího vysazení, obohatila zámeckou zahradu její dcera.

Lípa roste hned pod terasou zámeckého parku, a tak by byla škoda nespojit její návštěvu s prohlídkou samotného zámku i zbylé části zahrady. Do Kamenice nad Lipou jezdí vlak a z železniční stanice je to k zámku pěšky asi jen kilometr, a tak se sem snadno dostanou i ti, kteří nemají k dispozici vlastní auto. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto itras.cz, botany.cz, kudyznudy.cz, vysocina.eu | Zdroj botany.cz, kudyznudy.cz, vysocina.eu

Štítky tip, výlet, Kamenice, Lipá, památný strom, zámecký park, Kamenice nad Lipou, okres Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Kamenická památná lípa. Na větvích stával taneční parket, kde si prý zatančil i Žižka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.