Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Tip na výlet: Dvě náboženské komunity na jedné stezce. Poznejte život opatů a rabínů

Prvním tipem na výlet v tomto roce bude pozvánka do Třebíče, konkrétně na naučnou stezku Po stopách opatů a rabínů. Ta je lákavá zejména v tom, že spojuje hned tři třebíčské památky zapsané na seznam UNESCO. A také tím, že je nenáročná, takže ji v pohodě zvládne i rodina s kočárkem stejně jako senioři.

Třebíč se nachází na západě Moravy, v kraji Vysočina a její počátky jsou spjaty s významným benediktinským klášterem, který byl založen moravskými knížaty již roku 1101.

Díky bohaté historii města mohou návštěvníci obdivovat mnoho cenných památek, z nichž tři nejvýznamnější jsou zapsány na prestižním Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO – bazilika sv. Prokopa se zámeckým areálem, židovská čtvrť a židovský hřbitov.

Naučná stezka Po stopách opatů a rabínů byla otevřena teprve před několika lety a návštěvníky provede kolem Baziliky svatého Prokopa, židovské čtvrti a židovského hřbitova. Další zastavení jsou pak na Karlově náměstí, u zámku nebo radnice. Informační tabule zájemce seznámí s životem dvou náboženských komunit, které po dlouhá léta v Třebíči žily bok po boku, ale také s historií židovských domů, synagog a křesťanské baziliky.

Pro seniory i malé děti 

Tato trasa je koncipovaná jako okružní a měří 3 kilometry, a tak ji určitě zvládnou nejen rodiny s dětmi a senioři, ale také rodiče s kočárkem. Na své si po cestě přijdou i děti, které mohou v třebíčských informačních centrech sbírat speciální razítka. Brožurku je možné zakoupit přímo na infocentru, kdo nasbírá alespon tři razítka, může se na posledním zastavení těšit na překvapení.

A jak se na stezku dostat? Do Třebíče jezdí vlak a na Karlovo náměstí je to z železniční stanice jen 700 metrů, a tak si procházku nemusí nechat ujít ani ti, kteří nemají k dispozici vlastní auto. 

Cestou po stezce uvidíte tato zajímavá místa
Karlovo náměstí, Zadní synagoga, Dům Seligmanna Bauera, Chudobinec, Židovský hřbitov, Zámek - klášter, Bazilika sv. Prokopa, Koplův dům, Přední synagoga, Dům rabína, Obecní dům - radnice, Dům Samuela Ryšavého

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vysočina Tourism, Jakub Mertl | Zdroj navylet.cz, MKS Třebíč

Štítky tip, výlet, víkend, cestování, Třebíč, opat, rabín, stezka, dům, Světové dědictví UNESCO, bazilika, židovský hřbitov, Karlovo náměstí, Morava, Kraj Vysočina, chudobinec, Bazilika svatého Prokopa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Dvě náboženské komunity na jedné stezce. Poznejte život opatů a rabínů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.