Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Balicí papír do tříděného odpadu, stromeček k popelnicím. Kam s vánočními odpadky?

K vánočním svátkům v moderní době neoddělitelně patří dárky. Vedlejším produktem obdarovávání blízkých je však i zvýšené množství odpadu, které domácnosti produkují. Papírové krabice, plastové obaly, balicí papír, vánoční stromky. A o týden později přichází na řadu i použitá pyrotechnika. Jak s tímto odpadem správně nakládat?

Všechen balicí papír do modrého

Jedním nejvíce typických „vánočních” odpadků je balicí papír. Nad jeho tříděním však není třeba lámat si dvakrát hlavu. „Balicí papír patří do modrého kontejneru. Nesmí však být mokrý, umaštěný nebo jinak znečištěný,” říká Lucie Müllerová, mluvčí společnosti EKO-KOM, jež v České republice zajišťuje systém sběru a recyklace obalových materiálů.

Problematický na zpracování sice může být voskovaný balící papír, který se v papírnách velmi špatně rozvlákňuje, společnost EKO-KOM lidem přesto doporučuje umístit ho spolu s ostatními do modré nádoby na tříděný odpad. „O možnosti jeho recyklace pak rozhodne obsluha dotřiďovací linky,” dovává Müllerová.

Zbytky po pyrotechnice vždy do směsného odpadu

Třídit mohou lidé i vánoční ozdoby, záleží však na míře jejich úpravy. „Plastové i skleněné ozdoby mohou putovat do barevných nádob. Nesmí být však zdobeny zlatem, olověnými barvami a jinými doplňky. Poté by patřily do směsného odpadu,” vysvětluje mluvčí.

Co by naopak lidé neměli nikdy vyhazovat do barevných kontejnerů, jsou zbytky po vybuchlé pyrotechnice. „Ať už jde o petardy, rachejtle nebo krabice s ohňostroji, takové odpady patří vždy do směsného odpadu,” přibližuje Müllerová.

Stromky k popelnicím, ne dovnitř

Samostatnou kapitolou je nakládání s použitými vánočními stromky. Lidé by je měli odkládat ke kontejnerovým stanovištím se směsným nebo tříděným odpadem. Důležité však je neumisťovat stromy přímo do nádob, popelnic či kontejnerů, ale pouze je položit vedle nich. 

„Stromek nepatří na libovolné místo na chodník, dovnitř nádoby na komunální odpad, ani k nádobám na bioodpad. Prosíme občany, aby stromky odkládali u stanovišť na tříděný odpad, na sídlištích u klasických kontejnerů. Obsluha svozového vozu stromky naloží a odveze,“ říká Roman Braný, ředitel svozové společnosti FCC České Budějovice. 

Způsob využití vánočních stromků se liší město od města. V Brně, Praze a Plzni, kde disponují Zařízením na energetické využívání odpadu (ZEVO), je pálí a vyrábí tak teplo. Jen v Brně přitom podle mluvčího společnosti SAKO Brno Michala Kačírka takto zpracují 50 tun vánočního dřeva. V ostatních městech stromky putují většinou do kompostáren, kde dochází k jejich dalšímu ekologickému využití.

Zpět do lesa nepatří

Oslovení zástupci městských samospráv ai svozových společností přitom shodně zdůrazňují, že není dobrý nápad odnášet usychající stromky zpět do lesa. „Vánoční stromky bohužel nejsou vhodné jako krmivo pro zvířata. I po odstrojení totiž často na stromcích zůstávají háčky a zbytky ozdob, které mohou být pro zvířata životu nebezpečné,” připomíná mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.

Kvůli zdravotním rizikům, které pro zvířata představují například zapomenuté háčky ve větvích, nepřijímají vánoční stromky od domácností ani zoologické zahrady. Zvířata si však každý rok pochutnají alespoň na nevyužitých vánočních stromcích od prodejců.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pražské služby, pexels.com, pixabay.com

Štítky Vánoce, svátky, odpad, tříděné odpadu, vánoční stromky, balicí papír, eko-kom, papír, vánoční stromek, třídění odpadu, Brno, Česko, SAKO Brno, Praha, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Balicí papír do tříděného odpadu, stromeček k popelnicím. Kam s vánočními odpadky? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.