Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Před deseti lety zemřel Václav Havel. Připomeňte si jeho návštěvy na Vysočině

Naše republika si dnes připomíná výročí úmrtí prezidenta Václava Havla. Ten zemřel 18. prosince 2011 na Hrádečku na Trutnovsku, kde měl někdejší disident chalupu. Václav Havel v minulosti několikrát navštívil také náš kraj. Pojďme si některé jeho návštěvy krátce připomenout.

Dramatik, esejista, disident a kritik komunistického režimu, později politik a státník, do našeho kraje zavítal třeba v roce 1995, tedy v době, kdy byl sedmým rokem naším prezidentem, a to do Třebíče. Toto město navštívil 2. února. Po návštěvách Masaryka v roce 1928, Beneše v letech 1936 a 1946 a Svobody roku 1968 to byl čtvrtý prezident, který Třebíč navštívil. Ve stejný den se podíval ještě i na letiště v Náměšti nad Oslavou, prohlédl si třeba i dukovanskou a dalešickou elektrárnu. Další jeho zastávkou byla čistírna odpadních vod v Moravských Budějovicích, kde krátce pohovořil s občany. Na programu měl také návštěvu hřbitova v Jaroměřicích nad Rokytnou, tam položil kytici na hrob básníka Otokara Březiny. 

Václav Havel v Třebíči, rok 1995

Za zmínku stojí i Havlova návštěva v roce 2002, konkrétně to bylo 26. června, kdy v sídle Kraje Vysočina společně s tehdejším hejtmanem Františkem Dohnalem a španělským velvyslancem Santiago Cabanasem zasadil lípu – strom Evropské unie. Další památný strom byl v areálu sídla Kraje Vysočina vysazen v roce 2006 u příležitosti oslav pátého výročí přidělení jména kraji Vysočina – tentokrát padla volba na jeřáb ptačí. Návštěva Václava Havla v roce 2002 trvala pět hodin. Mimo sídlo úřadu navštívil i průmyslovou zónu v Antonínově Dole, kde navštívil sklářskou firmu Kryf a společnost Optokon. Zde mu byla představena výroba ultralehkých letadel firmy Kappa 77.  

Václav Havel v sídle krajského úřadu Kraje Vysočina, rok 2002

O čtyři roky později přijel Václav Havel třeba do Havlíčkova Brodu, kde byl hostem na debaté tří Václavů na přednášce tehdejšího druhého ročníku Letní žurnalistické školy. 

Vzpomínka od jihlavských skautů 

Osobnost tehdejšího prezidenta si dnes dopoledne připomněli také jihlavští skauti, kteří stáli u Lavičky Václava Havla čestnou stráž. Součástí jakéhosi pietního aktu bylo zapálení svíčky Betlémským světlem. Jihlavští skauti ze střediska Divočáci na něj dnes vzpomněli nejen jako na prezidenta, ale také jako na svého bratra, jenž měl skautské jméno Chrobák. Skauti na konci letošního listopadu nad lavičkou převzali patronát. Tím se zavázali k tomu, že ji budou pravidelně udržovat v čistotě a kontrolovat její stav. 

Dnešní vzpomínka Václava Havla u Lavičky VH 

„Připadá nám to jako skvělá příležitost, jak se zapojit do veřejného dění ve městě a zároveň jako dobrý způsob, jak uctít památku Václava Havla, který pro nás nebyl „jen” prezidentem, ale také naším skautským bratrem s přezdívkou Chrobák,“ uvedl Ondřej Novák z oddílu Káňat přezdívaný Houska.

Skauti se stali patrony jihlavské Lavičky Václava Havla. Budou se o ni pravidelně starat

Lavička Václava Havla v Jihlavě, která se nachází u kina Dukla, má nové patrony. Jsou jimi mladí skauti a skautky z oddílu Káňat a Lišek skautského střediska Divočáci Jihlava. Noví patroni budou lavičku pravidelně udržovat v čistotě a...

Lavička Václava Havla byla v krajské Jihlavě vybudována v srpnu 2020, nachází se u Kina Dukla. Několikrát už musela být opravena, protože se opakovaně stala terčem vandalů. 

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Muzea Vysočiny Třebíč, Region Vysočina, Kraj Vysočina | Zdroj denik.cz, idnes.cz, regionvysocina.cz, Kraj Vysočina

Štítky Václav Havel, výročí, úmrtí, návštěva, Kraj Vysočina, Třebíč, okres Trutnov, Hrádeček, Evropská unie, Otokar Březina, František Dohnal, Ondřej Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před deseti lety zemřel Václav Havel. Připomeňte si jeho návštěvy na Vysočině | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.