Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jak na změnu dodavatele elektřiny? Přinášíme jednoduché vysvětlení a rady pro seniory

Říjnový krach společnosti Bohemia Energy přidělal vrásky řadě domácností, seniory nevyjímaje. Ti jsou i v těchto dnech často ještě bezradní a neví, co dělat a na koho se teď obrátit. Jednou z možností je obrátit se třeba na obcanskeporadny.cz. Nebo si přečíst následující řádky, které také mohou být dobrým návodem.

Pokud byla vaším dodavatelem společnost A-PLUS Energie obchodní, Bohemia Energy entity, Comfort Energy, Eagle Energy, Energie České spořitelny, Europe Easy Energy, Kolibřík energie, Ray Energy nebo X Energie, je potřeba začít řešit změnu plateb energií.

Leták pro seniory se všemi potřebnými informacemi je ke stažení ZDE

Po krachu společnosti Bohemia Energy je nutné vyřešit změnu dodavatele energií. V případě, kdy dodavatel energie ukončí činnost, nastupuje místo něj automaticky dodavatel poslední instance, takzvaný DPI. „Ten má za povinnost spotřebitele informovat o zahájení dodávek energií, jejich podmínkách i cenách, což se ale mnohdy kvůli neúplným informacím o spotřebitelích nemusí uskutečnit. U DPI však nelze zůstat věčně, s novým dodavatelem je nutné uzavřít smlouvu do šesti měsíců, ceny DPI jsou navíc v současné situaci velmi vysoké," upozorňuje Aneta Hrdličková z jihlavského oddělení vnějších vztahů jihlavské radnice. 

Máte na poslední faktuře za elektřinu či plyn uvedenou jednu z firem zmíněných v prvním odstavci tohoto článku? Ověřte si u dodavatele, zda nedlužíte za energie v režimu DPI. Ověřte si také, zda máte nastaveny platby za elektřinu nebo plyn (na platebním dokladu SIPO nebo trvalý příkaz ve vaší bance). A pokud zálohy na energie žádným způsobem nehradíte, tak za DPI jistě dlužíte.

Vždy mějte připravené poslední vyúčtování 

„Pokud si s čímkoli nevíte rady, tak navštivte obcanskeporadny.cz, případně zavolejte na +420 284 019 220 nebo napište na aop@obcanskeporadny.cz," radí dále Hrdličková. Pokud si i přesto nevíte rady, pak můžete zavolat nebo zajít  na místní úřad (obecní nebo městský), poradí vám i váš starosta, nebo vaše starostka. V každém případě si připravte poslední vyúčtování za elektřinu nebo plyn.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj Magistrát města Jihlavy, Energetický regulační úřad

Štítky dodavatel, elektřina, senior, krach, Bohemia Energy, energie, rada, Česká spořitelna, Ray Energy a.s., EAGLE ENERGY a.s., Kolibřík energie, a.s., Europe Easy Energy a.s., Comfort Energy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak na změnu dodavatele elektřiny? Přinášíme jednoduché vysvětlení a rady pro seniory | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.