Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dodavatelé poslední instance se postarají o klienty Bohemia Energy

Končí Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku. Skupina se zhruba 900 tisíc odběrných míst se rozhodla ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Požádá Energetický regulační úřad o zrušení licencí všech výše uvedených společností. Uvedla, že zákazníci se nemusí obávat, že by zůstali bez energií, dodávky jim zajistí takzvaný dodavatel poslední instance - tj. hlavní dodavatel na daném distribučním území. Podle společnosti je důvodem přetrvávající extrémní růst cen energií na velkoobchodních trzích.

Bohemia Energy dnes oznámila, že se rozhodla ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Zároveň požádá Energetický regulační úřad o zrušení licencí všech výše uvedených společností. Pro zákazníky společnosti Amper Market, která do skupiny také patří, hledá Bohemia Energy podle oznámení řešení.

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Energetický regulační úřad dnes připomněly, že takzvaný dodavatel poslední instance (DPI) je nástrojem, který chrání spotřebitele v případě úpadku jakéhokoliv dodavatele energií. Nastupuje okamžitě a energie od něj lidé mohou odebírat nejdéle půl roku. Kdykoliv během této doby si mohou vybrat nového řádného dodavatele a přejít k němu bez jakýchkoliv omezení. I pokud měli s původním dodavatelem uzavřenou smlouvu na dobu určitou, ta v rámci DPI již neplatí.

E.ON: Chtěli bychom zákazníky požádat, aby byli trpěliví

Místopředseda představenstva E.ON Energie Jan Zápotočný dnes uvedl, že firma očekává, že v blízké době k ní v rámci institutu DPI přejde několik stovek tisíc klientů. "Tito klienti nemusí vůbec nic dělat, sami se jim ozveme a předáme jim všechny důležité informace, jako například cenu za dodávku, výši záloh, termín splatnosti i kam peníze posílat. Chtěli bychom zákazníky požádat, aby byli trpěliví a nevolali nám na již beztak velmi přetížené linky. Víme o vás a postaráme se o vás v co nejkratším možném termínu," sdělil.

ČEZ je na svou roli dodavatele poslední instance připraven, řekl mluvčí firmy Roman Gazdík. "Prosíme proto nyní všechny zákazníky, kteří se ocitli v nouzi, zůstaňte v klidu. Spojíme se s Vámi sami. Rozumíme, že to není jednoduché, ale nemusíte se bát, že byste byli od dodávek elektřiny odstřiženi. Naši lidé, naše call centra i naše pobočky pracují na maximum. Nemusíte nám volat ani chodit na naše pobočky," uvedl.

Kapacity přepážek jsou navýšeny, ubezpečuje Pražská plynárenská

V Praze jsou připraveny zajistit dodávky elektřiny a plynu pro zákazníky Prahou vlastněné společnosti PRE a Pražská plynárenská. "My, jako PRE garantujeme, že žádný odběratel na území hlavního města Prahy a města Roztok u Prahy nezůstane bez elektřiny z důvodu ukončení činnosti skupiny Bohemia Energy nebo i jiných dodavatelů elektřiny. Pro výběr vhodného produktu platí uvedená lhůta šesti měsíců, není tedy nutné okamžitě reagovat a kontaktovat PRE kvůli novým smlouvám," řekl mluvčí společnosti Petr Holubec.

"Kapacity přepážek jsou navýšeny, naše i externí call centra připravena, kolegové ve frontách budou podávat informace, káva, čaj a trpělivost. Jsme tady pro naše nové zákazníky. Nikdo se nemusí ničeho bát," napsal na twitter také předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský.

Hodonínská firma MND, která dodává elektřinu desetitisícům zákazníků, zastavila přijímání nových. Zajistí tak co nejvýhodnější ceny těm stávajícím.

Podle předsedy Rady ERÚ Stanislava Trávníčka nyní zdražují téměř všichni dodavatelé a ani dodavatelé poslední instance nemohou nastavit ceny pod úrovní, za kterou energie sami nakupují. "Přesto jsem už vyzval jejich vedoucí představitele, aby nabídli lidem ceny skutečně odpovídající situaci, nikoliv vyšší. Energetický regulační úřad bude jejich výpočet pečlivě kontrolovat, zda odpovídá zákonu a zahrnuje pouze oprávněné náklady,“ dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Bohemia Energy

Štítky Bohemia Energy, elektřina, energie, dodavatel poslední instance, Energetický regulační úřad, Europe Easy Energy a.s., Energie ČS, Comfort Energy, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dodavatelé poslední instance se postarají o klienty Bohemia Energy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.