Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nový památný strom v Jihlavě. Město plánuje vydat interaktivní mapu, seznámí s historií významných míst

Frühaufův dub. Tak se jmenuje nový památný strom, konkrétně jde o dub letní (Quercus robur), který se nachází v Jihlavě naproti bytovému domu v ulici Na Hliništi nedaleko sportoviště u Domova mládeže Žižkova. U této příležitosti město plánuje vydat také interaktivní mapu památných stromů.

Frühaufův dub v Jihlavě je starý 200 let, vysoký je 24 metrů a jeho obvod kmene činí 431 centimetrů. Je pojmenován po slavném jihlavském střelci Norbertu Frühaufovi.

Strom se nachází na místě bývalé jihlavské střelnice, jejíž historie stahá až do 15. století, kdy tady jihlavské Bratrstvo sv. Sebastiana pořádalo střelecké závody.

Nákladník piva a střelec Norbert Vincenc Frühauf

„Do dnešních dob se dochovala reprezentační budova střelnice, i když v podobě následných přestaveb. Na počátku 19. století byl celý prostor střelnice rozšířen, parkově upraven a právě v této době byl pravděpodobně zasazen i tento dub. Na místě tehdy postavili dřevěný pavilon, podobný jako v areálu jihlavského pivovaru, a celý prostor včetně nové kuželny se stal centrem lidové zábavy,“ poodhaluje historii místa mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk.

Samotný prostor střelnice, včetně haly, přístřešků a ochranných stěn začínal pravděpodobně několik metrů od předmětného dubu a vedl přes současné sportoviště východním směrem až někam k dnešní ulici U Cvičiště.

Patrně nejslavnějším střelcem té doby byl zdejší nákladník piva Norbert Vincenc Frühauf. V letech 1824-1826 se stal třikrát po sobě králem střelců, což se nikdy nikomu nepodařilo. Střílelo se tehdy ve stoje bez opory na vzdálenost 200 kroků od terče. Památný strom byl proto pojmenován na paměť tohoto zapomenutého jihlavského čarostřelce.

Kde všude má Jihlava památné stromy? 

Tomáš Plesinger z odboru životního prostředí jihlavského magistrátu, který památné stromy vyhlašuje a pravidelně kontroluje, také postupně zpracovává jejich historii. Aktuálně, ve spolupráci s Jihlavskými ochránci přírody, také ke stromům umisťuje nové dřevěné označníky, které jsou opatřeny tabulkou se zajímavými historickými souvislostmi. Přímo v Jihlavě blízko centra jich je šest. Kromě Frühaufova dubu dále buky Bedřicha Smetany, buk u Jakuba, zerav na hřbitově, Fejtův jasan a dub u nemocnice. 

V širším okolí města jsou další čtyři vzácné památné stromy. Jde o buk na vrchu Rudný, javor v Popicích, lípu v Plandrech a dub v Henčově. Město plánuje vydat také interaktivní mapu památných stromů, ve které by zájemci našli podrobnou historii každého stromu i další zajímavosti spojené s daným místem. 

„Památné stromy je zakázáno poškozovat, ničit a rušit v přirozeném vývoji. V ochranném pásmu není dovolena žádná pro památný strom škodlivá činnost, například výstavba, terénní úpravy, odvodňování, chemizace apod. Veškeré zásahy a opatření jsou prováděny se souhlasem orgánu, který ochranu vyhlásil,“ upozorňuje mluvčí města Daněk.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky památný, strom, příroda, historie, Jihlava, Na Hliništi, památný strom, dub, Norbert Frühauf, Žižkov, Bedřich Smetana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový památný strom v Jihlavě. Město plánuje vydat interaktivní mapu, seznámí s historií významných míst | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.