Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Déšť a silné bouřky mohou na Vysočinu přijít od 15 hodin. Čekají se problémy v dopravě a výpadky proudu

Meteorologové zesílili výstrahu před silnými bouřkami, nárazovým větrem a přívalovými srážkami. Počasí může v našem kraji způsobovat problémy už od dnešních 15 hodin, výstraha je platná až do časného rána.

Se silnými bouřkami přijde také přívalový déšť a nárazový vítr, bouřky pravděpodobně doprovodí přívalové srážky kolem 60 mm, kroupy a nárazy větru kolem 100 km/h. Mohou padat větve nebo se vyvracet stromy, voda může zatopit sklepy či podemlít komunikace. Meteorologové doporučují nevyjíždět a případě nutnosti přizpůsobit jízdu počasí.

„Také na Jihlavsku se očekává intenzivní odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo i jejich zanesení unášeným materiálem apod. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě,“ upozorňuje Aneta Hrdličková z jihlavského oddělení vnějších vztahů.

Úterní bouřka si v Jihlavě vyžádá mimořádné náklady na úklid a opravy. Radní Beke doporučuje připojistit levnější auta

Také krajskou Jihlavou se v úterý 29. června prohnala silná bouřka, během níž padaly vlivem silného nárazového větru stromy a větve. Tato bouřka byla zatím letošní nejhorší v Jihlavě a sílou větru nejhorší za posledních asi 15 let. Silný vítr,...

Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. Lidé by měli zabezpečit okna, dveře, skleníky a také volně položené předměty.

Meteorologové radí nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. „Doporučuje se nevyjíždět, v případě nutnosti jízdy snížit rychlost a jet velmi opatrně. Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů na webu nebo v aplikaci mobilního telefonu,“ dodává Hrdličková.

Silné bouřky dorazily minulý týden i na Vysočinu, na několika místech v Jihlavě i jejím okolí stromy a poničily auta. Zřejmě nejhorší situace byla na největším jihlavském sídlišti Březinky.

Ráno už nevyjeli. Popadané stromy a větve poničily na dvacet aut v ulici Na Kopci

Skoro 300 výjezdů krajských záchranářů si vyžádalo řádění živlů během úterního večera. Hasiči v kraji stále odstraňují popadané stromy a větve, vážná je situace v jihlavské ulici Na Kopci.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky bouřka, déšť, výstraha, meteorologové, proud, doprava, povodeň, Vysočina, Jihlava, Kraj Vysočina, strom, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Déšť a silné bouřky mohou na Vysočinu přijít od 15 hodin. Čekají se problémy v dopravě a výpadky proudu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.