Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Úterní bouřka si v Jihlavě vyžádá mimořádné náklady na úklid a opravy. Radní Beke doporučuje připojistit levnější auta

Také krajskou Jihlavou se v úterý 29. června prohnala silná bouřka, během níž padaly vlivem silného nárazového větru stromy a větve. Tato bouřka byla zatím letošní nejhorší v Jihlavě a sílou větru nejhorší za posledních asi 15 let. Silný vítr, který bouřku doprovázel, poškozoval hlavně auta a způsobil škody i na dalším majetku. Kvůli úterní bouři se prodraží také úklid Jihlavy.

Nejhorší situace byla v ulici Na Kopci, v lesoparku Heulos, v Henčově, v Heleníně nebo v ulici U Boroviny. Strom poškodil auto také na Štefánikově náměstí. „Odhadujeme, že celkem došlo k poškození asi 17 aut. V parku za kinem Dukla ulomená větev poškodila střechu domu a venkovní mobiliář restaurační zahrádky,“ uvedla Martina Gregorová z odboru životního prostředí. Některá z poškozených aut jsou poškozena neopravitelně.

„Monitorujeme škody a budeme se rozsahu škod, který je prozatím jen odhadován, věnovat i na jednání městské rady na konci července,“ uvedla primátorka Karolína Koubová. Podle ní má město uzavřenou kvalitní odpovědnostní pojistku, ze které lze hradit některé škody, ne však ty, které jsou způsobeny zásahem vyšší moci, jakou je i živelná pohroma. „Doporučuji lidem, aby si také u levnějších aut připlatili za připojištění proti živlu, kdy například 100 korun ročně může starší auto ochránit. Také nabádám k pojištění nemovitostí a hlavně jejich pravidelné kontrole, aby výše částky, na kterou jsou pojištění, souhlasila s reálnou cenou stavby. Ceny nemovitostí totiž zejména v posledních letech radikálně vzrostly,“ doplnil radní Jihlavy David Beke. Škody živelnou pohromou si podle něj lze levně připojistit u mnoha pojišťoven, u aut to jde i v rámci povinného ručení.

Předpověď meteorologů se opět vyplnila, nejen hasiči na Vysočině mají za sebou náročnou noc. Po celé Vysočině je zaměstnaly silné bouřky, prudký déšť a nárazový vítr. Na svém kontě mají skoro 300 výjezdů. řada domácností je ještě i nyní bez...

V Jihlavě živel v úterý řádil i na ústředním hřbitově. Evidováno je prozatím asi deset poškozených náhrobků. Vítr extrémně zvýšil také na náklady na úklid města. Může dosáhnout i statisíců korun. „Bohužel tím zřejmě začneme čerpat finanční prostředky, které byly alokovány na podzimní úklid listí z chodníků a komunikací. Budeme proto asi žádat o navýšení alokace finančních prostředků v kapitole čistoty města,“ uvedl Karel Trojan z odboru dopravy jihlavského magistrátu s tím, že jiné letošní bouřky si zatím mimořádný úklid nevyžádaly.

Město eviduje největší škody na sloupech a světlech veřejného osvětlení. „Bude nutné vyměnit minimálně pět lamp za 100 - 150 tisíc korun, což je také výdaj navíc, který bohužel nelze zaplatit z pojistky. Město eviduje i škody na cestách, zídkách a zábradlí v lesoparku Heulos, ale zatím není určen přesný odhad škod,“ dodává Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Ráno už nevyjeli. Popadané stromy a větve poničily na dvacet aut v ulici Na Kopci

Skoro 300 výjezdů krajských záchranářů si vyžádalo řádění živlů během úterního večera. Hasiči v kraji stále odstraňují popadané stromy a větve, vážná je situace v jihlavské ulici Na Kopci.

Další větší škody na městském majetku vítr naštěstí nenapáchal, budou nutné jen drobnější opravy střech, spadlo například několik střešních šablon z objektu ve Věžní ulici, poškozené je i oplocení dětského hřiště v Heleníně a větve spadly i na střechu klubovny v Henčově.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky bouřka, živel, škoda, Jihlava, poškození, úklid, pojištění, Henčov, Helenín, střecha, Karolína Koubová, Karel Trojan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úterní bouřka si v Jihlavě vyžádá mimořádné náklady na úklid a opravy. Radní Beke doporučuje připojistit levnější auta | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.