Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Akce Den mezi stromy veřejnost seznámí s místem pro budoucí kamenný hospic

Mezi stromy jihlavského Lesnova proběhne v neděli 24. července akce, na které bude mít veřejnost možnost seznámit se s pozemkem pro kamenný hospic Mezi stromy. Pro návštěvníky je na pozemku, který leží vedle domova pro seniory, připravený bohatý doprovodný program.

Akce začne ve 14.00, kdy ji oficiálně zahájí Petr Krčál, radní Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí a prorodinného života, Milan Kolář, náměstek jihlavského primátora, úsek sociálních věcí, kultury, tělovýchovy, školství a zdravotnictví a za spolek pro lůžkový hospic Mezi stromy Ludmila Novotná. Ve 14.30 pak vystoupí skupina Thomband z Českých Budějovic, která hraje podle svých slov především folk, country a trochu punku.

V průběhu celého odpoledne se bude myslet i na děti. Malí návštěvníci si budou moci zasoutěžit v Šikulově cestě, vyrobit si něco hezkého v dílničkách nebo si zaskákat na skákacím hradě Českého rozhlasu region, který je mediálním partnerem akce. Celou akci zakončí v 16.30 vystoupení divadla Viďadlo, které si pro malé i velké hosty připravilo pohádku.

Vysočina je jedním ze dvou posledních krajů, který nemá kamenný hospic. Od roku 2015 usiluje o změnu Spolek pro lůžkový hospic Mezi stromy. „Je tomu právě rok, co nám byl panem náměstkem pro správu majetku města Jaromírem Kalinou vytipován a nabídnut pozemek Pod rozhlednou na Lesnově. Následovala několikaměsíční procedura ohledně vyjednávání vztahu k tomuto pozemku. V současné době s městem Jihlava dokončujeme dle návrhu Majetkové komise Rady města Jihlavy smluvní vztah o budoucím pronájmu pozemku pro výstavbu hospice. Aktuálně také jednáme na úrovni měst, kraje, ministerstev i soukromých subjektů. Nyní je hlavním úkolem získat finanční zdroje pro výstavbu hospice,“ popsala Ludmila Novotná aktuální stav.

Stav paliativní péče na Vysočině

Kraj Vysočina má velmi dobře rozvíjenu domácí hospicovou péči, díky které může mnoho lidí zemřít ve svém domácím prostředí. V rámci jihlavské nemocnice také existuje paliativní jednotka. I ona má v systému komplexní paliativní péče své místo. „Kamenný hospic vnímáme jako další článek, který by fungující hospicové služby vhodně doplnil a nemocným a jejich rodinám umožnil zvolit takovou službu, která je v souladu s jejich představami a možnostmi a která nejvíce odpovídá jejich aktuálním potřebám a životní situaci,“ doplnila Ludmila Novotná. Nad projektem převzala odbornou garanci Marie Svatošová, lékařka, spisovatelka a zakladatelka hospicového hnutí v Čechách, která stojí za otevřením vůbec prvního hospice na území České republiky v Červeném Kostelci.

Podpora vzniku hospice

Jako potřebné vnímají vznik hospice kromě Spolku pro lůžkový hospic také regionální a významné osobnosti. „Vznik hospice je myslím za pět minut dvanáct, nebo deset minut po dvanácté. Když jsem byl na přednášce paní Svatošové, a to už je spousta let, připadalo mně, že hospic tady musí vzniknout snad do půl roku a on tady pořád žádný není,“ posteskl si sochař a malíř Radomír Dvořák. „O smrti se nemluví lehce, ale z mé zkušenosti, ze zkušenosti rodiny, přátel, si myslím, že se vyplatí ji úplně nevytěsňovat. Kamenný hospic je projekt, který tady chybí. Určitě velmi dobře naváže na mobilní hospicovou péči. Fandím kamennému hospici na Vysočině, je to něco, co tenhle kraj určitě potřebuje,“ vyjádřil podporu novinář a jihlavský rodák Josef Pazderka. „Jsem rád, že i u nás na Vysočině se rozebíhá jednání a činění ve směru vzniku konkrétního kamenného hospice a toto činění má veškerou moji podporu,“ přidal se pedagog a ředitel havlíčkobrodského gymnázia Hynek Bouchal. Podporu vyjádřili také Markéta Hejkalová, programová ředitelka Ostravského knižního veletrhu a ředitelka Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě; básník, spisovatel a publicista Miloš Doležal; ilustrátorka Tereza Říčanová; herec Horáckého divadla a nominant ceny Thalie Josef Kundera; bývalý český hokejový útočník původem z Jihlavy Oldřich Bakus a mnozí další.

Děláme všechno pro to, aby mohl hospic sloužit nevyléčitelně nemocným a jejich blízkým co nejdříve,” přiblížila Ludmila Novotná.

Tisková zpráva | Zdroj Spolek pro lůžkový hospic Mezi stromy z. s.

Štítky strom, pozemek, Kraj Vysočina, Petr Krčál, Milan Kolář, Jihlava, Marie Svatošová, Česko, České Budějovice, Miloš Doležal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Akce Den mezi stromy veřejnost seznámí s místem pro budoucí kamenný hospic | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.