Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Češka v Londýně: Některá opatření tady vůbec nedávají smysl

Lucie žije v Londýně už jedenadvacet let, na Vánoce se pravidelně vrací za rodinou do Česka. Letos je to ale jinak. Letenky na poslední chvíli razantně podražily a nyní by ji vlastně byly k ničemu. Česká republika a dalších více než 40 zemí světa omezilo dopravní spojení s Británií, zakázané jsou lety, uzavřený je i Dover, Eurotunel a zrušené jsou i vlakové spoje. Lidé byli jako splašení, hned po oznámení, že se vše zavře, hnali na nádraží s kufry, říká.

Lucie je ve facebookové skupině Čechů a Slováků žijících v Anglii, kde je aktivních tři tisíce členů. Řada z nich měla koupené letenky, aby se podívali na svátky za příbuznými v Česku. 

„Dívala jsem se po letenkách někdy v listopadu, že by to šlo, letenky byly velmi levné. Najednou je začali rušit a cena šla hrozně nahoru. Pak nastala otázka, jestli by nás vůbec pustili, jak karanténa, jestli nehrozí, že nás nepustí zpět, protože musím chodit do práce a platit nájem. Nebylo to ideální. Mrzí mě to, ráda bych viděla rodiče, ale musíte to nechat později,“ komentuje aktuální situaci.

Podivná opatření nemáme jen u nás

Pokud si myslíte, že jen naše vláda vydává doporučení a nařízení na poslední chvíli a poté je každým dnem mění, věřte, že v Anglii na tom nejsou o nic lépe.

„Otevřené jsou obchody s potravinami, drogerie a lékárny. Ale nemůžeme jinak nic. Nemůžeme nikoho vidět, maximálně jednoho člověka, a to ještě venku. Nemohou se potkat dvě rodiny, aby se viděly před Vánocemi. Jak to budou kontrolovat, nevím. Dokonce zde padaly otázky, jestli když s přítelem navštívíte své rodiče, jestli on potom může za těmi svými. Odpověď - nemůže. Vůbec to nedává smysl,“ konstatuje Lucka.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí uvedla, že zatím neexistují žádné důkazy nasvědčující tomu, že by nová mutace způsobovala vážnější průběh covidu-19. Hovoří se však o tom, že se násobně rychleji šíří

Když už to vypadalo, že se situace obrací k lepšímu, opět mohly otevřít restaurace a kavárny. Stejně jako u nás panovala řada opatření, některá přijímali lidé v poklidu u jiných si ťukali čelo.

„Vymysleli, že alkohol se bude moct dávat jen těm, co si objednají jídlo a musel to být hlavní chod. Takže lidé chodili do hospod a objednávali si to postupně, ale nejedli. Takže hospodští to mohli akorát vyhodit. Nedávno tu byla kampaň, aby se chudším dětem školního věku mohli rozdávat obědy zdarma a teď se vyhazovaly tuny jídla denně jen proto, že někdo chtěli jít na pivo,“ vypráví.

A podobně to bylo i co se týče počtu osob. Podle Luciemohli lidé jít například hromadně na pracovní oběd ve třiceti lidech, s jednou kamarádkou na kávu už to bylo zakázané. Taková opatření samozřejmě nedodržoval každý a našli se tací, co si šli popovídat do fronty v obchodě, protože to bylo dovolené. Stejně jako u nás máme aplikaci eRouška, má systém britského zdravotnictví svůj nástroj na případné trasování.

„Dokud byly otevřené restaurace, tak se u vchodu naskenoval QR kód, šlo se ke stolu, tam se zase přes telefon objednalo jídlo a platilo se opět přes mobil. Bylo otevřeno sice jen devět dní, ale není to tady jako v Čechách, že by tu byly domácí hospody nebo že by někdo nechal na protest otevřeno. Na to zde hodně dohlíží, ve velkém se tu začalo také udávat,“ říká.

Britské obchodní řetězce upozorňují, že na Vánoce budou na pultech obchodů chybět některé druhy sezonní zeleniny

Premiér Boris Johnson dnes na tiskové konference řekl, že naprostá většina potravin i léků je dopravována do Británie stejně jako obvykle. Na řešení stávající situace jedná s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem

Sama má dvě děti, které neměly žádnou distanční výuku a normálně chodily do školy. Pokud byl některý z žáků nemocný, šli spolužáci na čas do karantény. Sama Lucka pracuje jako dětská terapeutka a do škol dochází.

„Ve všech třídách musela být otevřená okna a dveře, když někdo zakašlal, tak mu změřili teplotu. Když ji neměl, mohl zpátky do třídy. Teď nám říkají, že od ledna se to bude postupně pouštět, že nepůjdou všechny děti najednou, tak uvidíme,“ dodává.

Skoro tisícovka kamionů uvízla v Doveru

Už druhou noc přespávali řidiči v kabinách svých kamionů po obou stranách Lamanšského průlivu. V oblasti Doveru takto zůstalo stát 945 nákladních vozů. Přílety z Británie omezily také linky do Ruska, Kanady, Španělska, Polska, Dánska, Norska a od včerejšího poledne nesmějí letouny přistávat ani v ČR. Země jako jsou Francie, Německo, Itálie a další tato opatření oznámily už o víkendu.

„Když to vyhlásili, tak se lidé s kufry navalili do metra, do obchodů, kde až do půlnoci stály hrozné fronty. V sobotu v noci byla úplně zasekaná dálnice M25 okolo Londýna, kde kdo chtěl odjet z města,“ popisuje Lucka.

Anglie je se podobně jako Česko dělí na zóny, tam kde platí stupeň číslo jedna jsou stále otevřené restaurace, právě tam mířily stovky Britů, kteří chtěli prchnout před nákazou z přeplněného centra.

„Jih byl ještě v prvním stupni, takže měli otevřené restaurace, kavárny a teď spousta lidí utíkala. Tam se tomu samozřejmě brání, volají o pomoc, že lidé jezdí v karavanech. První lockdown bylo to samé, lidé odjeli do Wellsu, stavěli stany hned vedle aut,“ vypráví.

Zatím se očkuje nejstarší generace

Do Česka dorazí vakcína 26. prosince, den na to už by se mohli nechat očkovat zdravotníci. V Británii už vakcínu dostalo přes půl milionů lidí z nejohroženějších skupin, tedy senioři. Na radikální změny dojde podle premiéra Borise Johnsona až po Velikonocích.

„Zatím není pro veřejnost možnost se přihlásit. Moc se s tím u nás nepárají, protože je tu přeci jen strašně lidí, a hlavně se od prvního lockdownu nechodí ani k lékaři, máte rezervaci například na devátou hodinu, tam pak přes videohovor řeknete, co vám je a doktor poradí co dál,“ říká závěrem.   

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto youtube.com

Štítky COVID-19, koronavirus, cestování, Británie, omezení, Londýn, Česko, Velká Británie, Vánoce, Dover, jídlo, Eurotunel, Anglie, obchod, restaurace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češka v Londýně: Některá opatření tady vůbec nedávají smysl | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.