Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

FOTO A VIDEO: Lidé na Vysočině mají k dispozici nové koupaliště. Je jím přírodní biotop v Třešti

Úderem třinácté hodiny se dnes otevřelo Přírodní koupaliště Malvíny Třešť. Slunečné počasí nalákalo velké množství návštěvníků, pro které byl přichystán kromě koupání a vodních atrakcí také bohatý doprovodný program.

Lidé mohli vidět vystoupení zájmových kroužků třešťského domu dětí a mládeže či slyšet hudební skupinu Fontána. Celým slavnostním odpolednem provázel moderátor Milan Řezníček.

V rekreačním areálu u Třešťského potoka jsou návštěvníkům k dispozici vodní atrakce, dětské a volejbalové hřiště. Návštěvníci budou mít k dispozici šatny, bufet a sociální zázemí, součástí bude i parkoviště,“ popsal již dříve starosta Vladislav Hynk (KDU-ČSL). Kromě plavecké části s hloubkou až 2,6 metru bude obsahovat mělčí plochu pro neplavce a brouzdaliště pro děti. 

Stavba koupaliště si vyžádala náklady více než 19 milionů korun, roční provoz by měl stát kolem 700 tisíc korun. Vodní plocha zabere 1 850 metrů čtverečních. Koupaliště se skládá ze dvou půlkruhových částí. Do vody se nebudou sypat žádné chemikálie, čištěna bude pouze protékáním částí s pískem a rostlinami, což sníží provozní náklady. Podobný biotop na Vysočině funguje ve westernovém městečku Šiklův mlýn.

 Lidé z Třeště ke koupání zatím nejčastěji využívali zatopený lom u sousedního Čenkova. Koupaliště je vedle opravy Fritzovy ulice s náklady kolem 26 milionů korun druhou nejvyšší investicí Třeště v roce 2016. Únosná denní kapacita přírodního biotopu bude kolem 600 lidí.

Třešťské koupaliště bude otevřeno v případě příznivého počasí každý den od 10 do 20 hodin. Dospělí za celodenní vstupenku zaplatí 60 korun, děti do 15 let a senioři 30 korun. Po 14. hodině vyjde vstup na 40/20 korun, po 18. hodině pak na 20/10 korun.

Co je biotop? 

 Ekologické koupání bez chemie s vyváženým přírodním systémem, který využívá biologické funkce rostlin. Biotop je citlivě zapojen do okolní krajiny a je dělán tak, aby se co nejvíce podobal rybníkům a jezírkům. Tento typ koupání je hodně rozšířený například v Rakousku nebo Německu. 
 

Slavnostní otevření přírodního biotopu v Třešti

Čtvrtek, 30. června 2016, 17:29

Slavnostní otevření přírodního biotopu v Třešti
Slavnostní otevření přírodního biotopu v Třešti

Foto Dalibor Mašek

Štítky Třešť, biotop, koupaliště, koupání, Kraj Vysočina, Milan Řezníček, KDU-ČSL, Třešťský potok, Šikland, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO A VIDEO: Lidé na Vysočině mají  k dispozici nové koupaliště. Je jím přírodní biotop v Třešti | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.