Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Počasí přeje. V Jihlavě se o sto šest sází nové stromy a keře

V krajské Jihlavě se v těchto dnech sází nové stromy a také keře. To je možné až do zámrazu půdy. Lidé ve městě se mohou těšit hlavně na alejové listnáče, ovocné stromy a také na víc než patnáct set nových keřů.

Sázení stromů může být realizováno do zamrznutí půdy, protože se listnaté stromy ve specializovaných školkách dobývají až po opadu listů, tedy v době, kdy jsou už ve vegetačním klidu,“ vysvětluje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Vzhledem k průběhu letošního roku začala výsadba stromů v polovině listopadu, kdy byly dovezeny první stromy. Keře jsou vysazovány od října, protože se pěstují v květináčích a mohou být sázeny i v době vegetace.

„Vláhově byl prozatím letošní rok srážkově mírně nadprůměrný, takže nyní je půda dostatečně zásobená vodou, což stromům prospívá,“ uvedla Martina Brandová z odboru životního prostředí jihlavského magistrátu. Problémem je podle ní stále nepravidelné rozložení srážek a nedostatek vhodných ploch s přirozeným zasakováním, kde by se voda zadržela, a s tím spojený rychlý odtok srážkové vody ze zpevněných ploch do vodotečí. 

V těchto dnech by měli správci zeleně v Jihlavě vysázet celkem 118 ks alejových stromů s balem. „Půjde převážně o listnaté stromy určené orgánem ochrany přírody jako náhradní výsadba za pokácené stromy. Dále pak 24 kusů ovocných stromů, 58 kusů prostokořenných sazenic, převážně jehličnanů, a také 1525 kusů keřů,“ uvedl náměstek jihlavské primátorky pro oblast životního prostředí Vít Zeman a doplnil, že kromě stromů a keřů byly ještě vysázeny trvalkové záhony s cibulovinami.

Kde všude se bude sázet?

Mluvčí Daněk informuje o tom, že výsadby jsou umisťovány po celém městě. Jeden strom minulý týden správci zeleně vysadili také v parku za budovou jihlavské radnice v ulici Hluboká. Nejvíce keřů vysázeli na ústředním hřbitově, na parkovišti P+R na Žižkově ulici a také na dopravním hřišti. „Mezi místa s největší koncentrací vysázených stromů patří např. cyklostezka R08 na Bedřichově, kde přibylo 23 ovocných stromů (8 ks staré odrůdy hrušní, 8 ks jabloní a 7 ks třešní) nebo lesopark Helenín, kde je 14 nových stromů (mezi nimi rarity např. jinan dvoulaločný nebo kaštanovník setý). U parkoviště P+R je 6 třešní ptačích,“ doplnil Daněk.

Druhy stromů a keřů
Jehličnaté stromy: smrk omorika, jedle bělokorá, borovice lesní, borovice vejmutovka, jinan dvoulaločný.

Listnaté stromy: různé kultivary třešní, které se liší barvou a dobou květu, způsobem růstu a tvarem koruny, dále tím, zda mají, či nemají plody, různé kultivary javoru mléče (liší se barvou listů, tvarem koruny, vzrůstností), z původních druhů jsou to javor klen, lípa srdčitá, lípa velkolistá, dub letní, habr obecný, dále jsou to okrasné hlohy, jírovce apod.

Keře: jehličnatý tis červený a z keřů okrasných listem, květy nebo plody např. mochna křovitá, tavolník japonský, hlohyně šarlatová, kdoulovec nádherný, dřišťál Thunbergův nebo například růže svraskalá.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky strom, keř, výsadba, Jihlava, listnatý strom, ovocný strom, Martina Brand

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počasí přeje. V Jihlavě se o sto šest sází nové stromy a keře | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.