Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

FOTO: Na jihlavském náměstí se rekonstruuje pomník. Hotovo bude na konci prázdnin

Na jihlavském náměstí Svobody jsou v těchto dnech k vidění restaurátoři v čele s Tomášem Drdlou, kteří se věnují opravám Pomníku vítězství Rudé armády. Město za práce zaplatí více než 130 tisíc korun.

Majitelem Pomníku vítězství Rudé armády je město Jihlava, opravy na místě budou probíhat až do konce prázdnin.

„V rámci akce Tomáš Drdla provede očištění kamene od nečistot a mikrovegetace, odstraní druhotné a nevyhovující doplňky, dojde i ke zpevnění narušených míst a provedena bude injektáž prasklin, případně hmotové doplnění destrukcí a chybějících částí včetně spárořezu. Restaurátor by měl provést i lokální lazurní patinování tmelů, doplňků a tmavších částí kamene a na závěr celé dílo konzervačně ošetřit vč. tzv. hydrofobizace povětrnostně namáhaných částí,“ vyjmenoval Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Celková cena prací činí dle smlouvy 137 100 korun. Peníze hradí město Jihlava ze svého rozpočtu. Autorem pomníku je Antonín Kalvoda, pomník byl na místě slavnostně odhalen v roce 1951. Pískovcový pomník je evidován v centrální evidenci válečných hrobů.

„Na tomto místě (na náměstí) se vystřídaly už tyto pomníky: gen. J. F. Kempen z Fichtenstammu (1859-1881), autor: Emanuel Max, císař Josef II. (1881-1919), odlitek železárny Blansko, Jan Hus (1928-1939), autor: ak. soch. Vladimír Foit,“ doplnil ještě mluvčí Daněk.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky pomník, rekonstrukce, oprava, historie, Rudá armáda, Náměstí Svobody, Jihlava, Antonín Kalvoda, Jan Hus, Josef II. Habsbursko-Lotrinský, Emanuel Max

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Na jihlavském náměstí se rekonstruuje pomník. Hotovo bude na konci prázdnin | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.