Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dlouholetý spor spěje k dohodě, od ledna by mohly být vodovody a kanalizace předány do majetku města

Osmileté spory o předání jihlavských vodovodů a kanalizací ze Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko do majetku města podle pátečního společného prohlášení zúčastněných spějí k dohodě. Pokud vrcholové orgány těchto stran návrh schválí, mohly by být spory ukončené do začátku příštího roku. Dohoda se ale netýká takzvaného společného nedělitelného majetku, sporné tak dál zůstane i vlastnictví úpravny vody Hosov.

„Ostatní návrhy, žaloby a žádosti stran budou stranami vzaty zpět a příslušná řízení před soudy a správními orgány budou zastavena," stojí v prohlášení zveřejněném na městském webu.

Jihlava ze svazku obcí vystoupila na konci roku 2012. Vodohospodářskou síť v Jihlavě přesto dál spravuje svazek, což ztěžuje i stavební práce v tomto padesátitisícovém městě. Kvůli špatnému stavu sítí například Jihlava nemůže dokončit předloni zahájenou opravu povrchů ulice Jiřího z Poděbrad.

Včerejší společné prohlášení se kromě města a svazku obcí týká Vodárenské akciové společnosti, jejíž jihlavská divize sítě v Jihlavě provozuje. Vyjednávací týmy těchto tří stran podle prohlášení dospěly ke konkrétním obrysům narovnání vzájemných vztahů a ukončení sporných řízení.

Z prohlášení mimo jiné vyplývá to, že by Jihlava měla dostat od svazku obcí 202 milionů korun na obnovu a rozvoj vodohospodářských sítí. Vlastnické právo k tomuto majetku by měla získat na začátku příštího roku.

Vedení Jihlavy zvolené po posledních obecních volbách už v tomto sporu dvakrát změnilo právní zastoupení. První loňská změna právníků vyvolala krizi v radniční koalici. Rezignoval kvůli tomu lidovecký náměstek primátorky Jaromír Kalina. Novým náměstkem se v listopadu stal nestraník Martin Laštovička zvolený do zastupitelstva za KDU-ČSL.

Primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava) letos v únoru novinářům řekla, že pokud bude město pokračovat cestou vleklých soudních sporů, je pravděpodobné, že bude vydání majetku trvat ještě dlouho.

Jihlavskou radnici vede Fórum Jihlava, ODS a Žijeme Jihlavou s podporou dvou ze tří zastupitelů KDU-ČSL. Dokumenty mapující průběh složitého sporu Jihlavy se svazkem jsou na webu města.

Foto | Zdroj ČTK

Štítky ČR, voda, správa, Jihlava, kanalizace, Hosov, KDU-ČSL, Jiří z Poděbrad, Vodárenská akciová společnost, Jaromír Kalina, Karolína Koubová, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dlouholetý spor spěje k dohodě, od ledna by mohly být vodovody a kanalizace předány do majetku města | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.