Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ve čtvrtek se rozhodne o lokalitách, kde nebude hlubinné úložiště. Do výběru se vložil i Nejvyšší správní soud

Už během zítřka, tedy ve čtvrtek 4. června, má být jasno o tom, kde nemá být hlubinné úložiště. Právě čtvrteční datum mají ve svém kalendáři zakroužkované starostové z dotčených lokalit, které stát posuzuje pro vybudování hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. V pondělí ale do tohoto výběru vstoupil ještě také nejvyšší správní soud.

Zvažované lokality
Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březový potok poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdaléna na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku, Hrádek na Jihlavsku, Horka na Třebíčsku a Kraví Hora na Žďársku. Dále pak Janoch v blízkosti JE Temelín a Na Skalním poblíž JE Dukovany.

Vrcholný orgán soudní moci v České republice tento týden rozhodl, že místní komunity nemají právo bránit geologickému průzkumu, který předchází výběru hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. „Pokud bude určitá lokalita při férovém zohlednění relevantních hledisek vybrána jako místo pro trvalé úložiště, musí se místní komunita ve prospěch tohoto veřejného zájmu ‚obětovat‘,“ stojí v rozhodnutí nejvyššího správního soudu. Průlomové rozhodnutí se týkalo žaloby ministerstva životního prostředí, ohledně lokality (Čertův) Hrádek na pomezí Jihlavska a Pelhřimovska na Vysočině.

Hodnocení všech devíti lokalit zvažovaných Správou úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) by mělo skončit letos v červnu. Vládě pak podá návrh na zúžení výběru na čtyři lokality. Úložiště, v němž budou v hloubce půl kilometru trvale umístěny tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, se má v ČR postavit do roku 2065. Místní komunity se zpravidla k této možnosti staví nesouhlasně.

Obce z Hrádku znovu žádají vyloučení z míst pro úložiště. Důvodem je ochrana vody

Zástupci obcí z lokality Hrádek na pomezí Jihlavska a Pelhřimovska znovu žádají její vyloučení ze seznamu devíti území zvažovaných v Česku pro stavbu hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. Dotčené obce poslaly dopis ministru životního...

Na rozdíl od minulosti však starostové z dotčených lokalit mohli alespoň sledovat proces výběru a doporučení vládě. Přesto s tímto procesem nejsou spokojení a vyjadřují svůj nesouhlas a další doporučení prostřednictvím Platformy proti hlubinnému úložišti, ve které je většina obcí sdružena.

Platforma otevřeným dopisem vyzývá, aby ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček ještě předtím, než závěry skupiny odborníků předloží vládě, nechal celý dosavadní postup a závěry SÚRAO zhodnotit nezávislým odborným oponentním řízením, jak je v obdobných případech obvyklé. Rozpačitý z dosavadního postupu je i starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák, který obce z lokality Hrádek při posuzování ze strany SÚRAO zastupoval. „Výsledné hodnocení lokalit bude velmi sofistikovaný, propracovaný a přesný součet čísel, která jsou nepřesná, odhadnutá nebo alespoň s velkou mírou nejistoty,“ shrnul ve svém závěrečném stanovisku Zdeněk Dvořák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková | Zdroj ČTK, Nejvyšší správní soud, Platforma proti úložišti

Štítky úložiště, SÚRAO, lokalita, výběr, Nejvyšší správní soud České republiky, Správa úložišť radioaktivních odpadů, komunita, Česko, Plzeňský kraj, okres Jihlava, Zdeněk Dvořák, Jaderná elektrárna Temelín, Jaderná elektrárna Dukovany, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve čtvrtek se rozhodne o lokalitách, kde nebude hlubinné úložiště. Do výběru se vložil i Nejvyšší správní soud | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.