Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vítr v kraji zeslábl, dodávka energie je obnovená. V Rohozné vznikla na obecním majetku třímilionová škoda

Po dvou náročných dnech, kdy v naší zemi panoval orkán Sabine, si na Vysočině, jak se zdá, můžeme konečně oddechnout. Vítr v našem kraji se výrazně uklidnil. Hasiči dnes kvůli jeho následkům vyjížděli na desítku míst, úterních výjezdů bylo přes sto. Distribučním společnostem se podařilo opravit všechny poruchy vysokého napětí.

Šárka Lapačková Beránková ze společnosti ČEZ uvedla, že bez proudu aktuálně mohou být jen jednotlivé nemovitosti kvůli poruše na nízkém napětí.

Také železniční doprava je dnes už bez omezení.  

Zřejmě nejhůře z celé Vysočiny dopadla po pondělním řádění silného větru Rohozná na Jihlavsku. Zde orkán poškodil skoro padesátku nemovitostí, některé domy se ocitly úplně bez střechy. V obci se 400 obyvateli vyčíslili škodu na obecním majetku zhruba na tři miliony korun. V nedaleké Dolní Cerekvi škodu starosta Zdeněk Dvořák odhadl do 100 tisíc korun. „Když ale nepočítám lesy, kam se chystáme dnes odpoledne," řekl starosta Zdeněk Dvořák.

ORKÁN SABINE: E.ON odvolal na Vysočině kalamitní stav, v opravách pokračuje

Společnost E.ON zásobující elektřinou většinu Vysočiny odvolala ke 12:00 kalamitní stav. Bez proudu zůstává asi 1000 jejich zákazníků, řekla mluvčí společnosti Božena Herodesová. Dopoledne bylo bez proudu asi 3000 domácností. ČEZ Distribuce,...

Škody sčítá v městských parcích a lesích také krajská Jihlava. Zatím to vypadá, že měla oproti ostatním městům poměrně velké štěstí.

„Teprve před pár minutami jsme vyrazili do terénu monitorovat škody, každý lesník musí zkontrolovat kolem 600 hektarů lesa. Nejdříve ve čtvrtek dopoledne budeme připraveni popsat stav našich porostů a sdělit první odhady škod. Teď jsou nejdůležitější životy a zdraví lidí a našich zaměstnanců,“ uvedl k situaci dnes ráno v 9 hodin jednatel Správy městských lesů Václav Kodet, podle kterého situaci komplikuje i čerstvě napadaný sníh.

V Jihlavě začali sčítat škody po orkánu Sabine. Na ústředním hřbitově se uklízí

Orkán Sabine, který se v pondělí a v úterý prohnal celou naší zemí, významně prověřil stabilitu všech stromů, ty jihlavské nevyjímaje. Nyní je potřeba sečíst škody, které silný vítr napáchal. A to jak v lesích města, tak třeba i v parcích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky orkán, Sabine, vítr, škoda, energie, Rohozná, Kraj Vysočina, Storm Ciara, les, Zdeněk Dvořák, ČEZ, okres Jihlava, Dolní Cerekev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítr v kraji zeslábl, dodávka energie je obnovená. V Rohozné vznikla na obecním majetku třímilionová škoda | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.