Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Český mlýn ožije i v zimě. Po umělém zasněžení zde budeme sáňkovat a běžkovat

Vypadá to, že areál Českého mlýna, který se nachází poblíž jihlavské nákupní zóny, najde své využití i v těchto zimních týdnech. Již tento víkend se totiž areál začne, pokud to počasí dovolí, zasněžovat. Sníh bude udržován přes pololetní prázdniny až do doby, než roztaje. Novou zábavu pro Jihlavany organizuje spolek Lyžařské Jihlavsko ve spolupráci se statutárním městem Jihlavou a Povodím Moravy.

Sníh napadne na část pod skateparkem a blízký val. Dráha pro běžkaře tak povede na cyklostezce od uměle vytvořené otočky za zmíněným skateparkem po další otočku u dětského hřiště a bude mít přibližně 300 metrů. Místo pro start sáněk, bobů a dalších sněžných vozidel bude na vršku blízkého valu.

„Myšlenka mít na Českém mlýně sněžná děla vznikla již při přípravě stavby tohoto volnočasového areálu. Díky tomu je na místě potřebné elektrotechnické zázemí. Zasněžení proběhne ještě před prázdninami, aby si této nové jihlavské kratochvíle užily hlavně děti,“ uvedl radní města Jihlavy Jaroslav Vymazal, který společně se spolkem Ski Vysočina celou akci inicioval.

Původně už se mělo zasněžovat 

Původní plány byly trochu jiné. Původně se mělo zasněžovat již v tomto týdnu, organizátory však zklamala technika. „Je to z naší strany test, neumíme tedy dopředu vyhodnotit případné problémy. Bude to však nová zkušenost, která nás zase posune o kus dál,“ uvedl jeden z členů spolku Lyžařské Jihlavsko Jakub Novotný.

Pro zasněžování potřebovali organizátoři povolení k odběru vody z řeky Jihlavy, a to od správce vodní plochy, Povodí Moravy. Problém nebyl ani se získáním povolení od majitele pozemku – statutárního města Jihlavy.

„V jiných částech bychom se na umělé zasněžování dívali skepticky, protože ovlivní přirozené zavlažování půdy. Na tomto místě se však stromy zasazovaly nedávno a zvýšená dávka vláhy jim jistě jenom pomůže,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Český mlýn, sníh, zima, mlýn, Jihlava, Povodí Moravy, Jihlavan, Jaroslav Vymazal, Jakub Novotný, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český mlýn ožije i v zimě. Po umělém zasněžení zde budeme sáňkovat a běžkovat | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.