Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Města Chotěboř a Ledeč nad Sázavou zvažují investice do koupališť

Chotěboř na Havlíčkobrodsku si nechala zpracovat studii ke zvažované investici do rekreačního koupání ve městě. Odborníci posuzují možnosti stavby krytého bazénu, koupaliště nebo přírodního biotopu. Názor na investici už vedení města zjišťovalo i mezi obyvateli, výsledky ankety by měly být v lednu, řekl starosta Tomáš Škaryd (ČSSD). Stavbu koupaliště či bazénu zvažují na Vysočině i města Polná a Ledeč nad Sázavou.

Pro chotěbořskou radnici zpracovává studii Masarykova univerzita. Z ankety mezi lidmi by mělo vyplynout, zda a za jakých podmínek by chtěli bazén nebo koupaliště využívat. „Chceme mít všechna data k tomu, abychom mohli posoudit, jestli to je vůbec žádaná věc," řekl Tomáš Škaryd. Provoz letních koupališť na Vysočině podle něj limituje počasí. „Krytý bazén je poměrně velká investice, řádově kolem 150 milionů, navíc jsou tam roční náklady na dofinancování provozu," doplnil.

Město teď vypravuje každý týden zdarma autobus ke krytému bazénu v Havlíčkově Brodě vzdálenému 17 kilometrů. Další krytý bazén je v Hlinsku, i tam se dá z Chotěboře autem dojet za necelou půlhodinu. Devítitisícová Chotěboř počítá příští rok s rozpočtovými výdaji 272 milionů korun. Město utratí i 40 milionů korun z peněz, které mu zůstanou z letoška.

Anketa mezi občany

Radnice v Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku, kde bydlí přibližně 5000 lidí, zvažuje stavbu krytého bazénu v lokalitě Nad Pilou. Studii představila veřejnosti 12. prosince. „Teď to dáme k diskusi, měsíc, možná dva, na základě toho uděláme anketu mezi občany," řekl ledečský starosta Zdeněk Tůma (nestraník).

Náklady na bazén, včetně parkoviště a příjezdové cesty, se podle starosty podle předběžného odhadu pohybují kolem 100 milionů korun s daní. Ledečská radnice by si kvůli tomu zřejmě musela vzít úvěr. Rozpočet města schválený pro letošek počítal podle radničního webu s ročními výdaji zhruba 120 milionů korun.

V Polné na Jihlavsku, kde žije jako v Ledči zhruba 5000 lidí, městští zastupitelé už na základě studie proveditelnosti během prosince rozhodli o tom, že letní koupaliště vznikne u rybníka Peklo pod hradem. Mělo by mít podobu bazénu s nerezovou vanou. Podle studie náklady na stavbu včetně daně převýší 66 milionů korun. Městský úřad teď bude vybírat dodavatele projektové dokumentace. Město Polná naplánovalo na rok 2020 výdaje za 113 milionů korun.

Polná bude mít koupaliště u Pekla, rozhodli zastupitelé. Náklady převýší 50 milionů korun

V Polné by mělo vzniknout letní koupaliště u rybníka Peklo pod hradem. Na pondělním zasedání o tom rozhodli zastupitelé města 13 hlasy. Proti jich bylo šest a jeden zastupitel se hlasování zdržel. Studie proveditelnosti zvažovala stavbu bazénu u...

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky stavba, koupaliště, rekreace, Chotěboř, investice, Ledeč nad Sázavou, krytý plavecký bazén, Tomáš Škaryd, Polná, Kraj Vysočina, okres Havlíčkův Brod, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města Chotěboř a Ledeč nad Sázavou zvažují investice do koupališť | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.