Počasí dnes20 °C, zítra16 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Jihlava hledá možnosti spolupráce s městem Wu-chan. Primátoři podepsali memorandum

Jihlava hledá možnosti spolupráce s čínským městem Wu-chan. Oba primátoři dnes na jihlavské radnici podepsali dlouho připravované memorandum. Jihlavský primátor Rudolf Chloupek (ČSSD) řekl, že by užší kontakty mohly pomoci místním firmám, projevit by se mohly i v oblasti kultury a sportu. O případných projektech či investicích je podle Chloupka ale zatím předčasné mluvit. „V tuhle chvíli jsme na začátku,“ řekl.

Jednání by se mohla týkat i zchátralého Horáckého zimního stadionu, sídla hokejového klubu Dukla Jihlava, který právě vybojoval účast v extralize. Sportoviště potřebuje investice v řádu stamilionů korun. „Může na to přijít řeč. Ale těžko předpokládat, že sem přijede někdo s pytlem peněz a bude nám ho tady chtít vysypat,“ uvedl Chloupek. Zároveň připomněl to, že čínská firma vstoupila do fotbalové Slavie. Jde o CEFC Group (Europe) Company, která má mimo jiné majetkový podíl i v Pivovarech Lobkowicz Group, kam spadá také jihlavský pivovar.

Wu-chan je hlavní město čínské provincie Chu-pej, s níž od roku 2014 spolupracuje Kraj Vysočina. WU-chan má kolem deseti milionů obyvatel, v Jihlavě žije 50 tisíc lidí. Memorandum o spolupráci s městem Wu-chan schválili jihlavští zastupitelé v září 2015. Jeho podpis se podle jihlavské radnice uskutečnil až dnes z toho důvodu, že dříve nebyla příležitost, aby se aktu mohl zúčastnit primátor čínského města.

Někteří zastupitelé Jihlavy při schvalování memoranda uváděli, že si od navázání kontaktů slibují čínské investice, kupříkladu na stavbu kongresového centra v Jihlavě. Jiní naopak poukazovali na otázku dodržování lidských práv v Číně. Mezi partnerská města Jihlavy už patří nizozemský Purmerend, německý Heidenheim a také Užhorod, hlavní město Zakarpatské oblasti Ukrajiny.

Autoři | Foto Facebook: Jihlava (oficiální fb stránka)

Štítky Jihlava, Wu-chan, Rudolf Chloupek, primátor, investice, ČSSD, HC Dukla Jihlava, CEFC China Energy Company Limited, Pivovary Lobkowicz, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava hledá možnosti spolupráce s městem Wu-chan. Primátoři podepsali memorandum | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.