Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Je rozhodnuto. Hejtmanem Vysočiny bude Martin Kukla, dneškem je podepsána koaliční smlouva

, aktualizováno před hodinou

Povolební vyjednávání v Kraji Vysočina jsou dnešním dnem u konce. Hejtmanem bude Martin Kukla, lídr vítězné kandidátky ANO. Bude vládnout v trojkoalici se sociálními demokraty a SPD a PRO. Tyto strany dnes podepsaly koaliční dohodu.

„Tento týden byl náročný. Měli jsme řadu povolebních vyjednávání. Oslovili jsme všechny subjekty a se všemi jsme mluvili, jak jsme dopředu avizovali a přišli jsme s nabídkou. Nám konkrétně jde o lidi na Vysočině. Chceme plnit všechny body našeho programu a náš kraj chceme posouvat,“ zněla úvodní slova nového hejtmana Vysočiny Martina Kukly na dnešní odpolední tiskové konferenci.

Na ní byli přítomni zástupci všech koaličních partnerů. „Budeme tvořit koalici na 23 hlasů. Společně jsme se domluvili, že na hejtmana Kraje Vysočina budu navržen já. Složení rady bude ve formátu 7+2, to znamená, že hnutí ANO sedm členů a za sociální demokracii dva členové," zmínil dále Kukla. Další uvolněný post bude patřit předsedovi nového výboru pro jaderný zdroj. Tuto pozici bude zastávat nominant z uskupení stran SPD, Trikolora a PRO. „Chystáme se oslovit i další strany ohledně podpory této naší nové koalice," dodal Kukla v návaznosti na těsnou většinu jednoho hlasu v krajském zastupitelstvu. 

Běhounek: Čekám i na kritické hlasy 

Také Jiří Běhounek (Sociální demokracie) poděkoval voličům, s tím že je rád, že se jeho strana do zastupitelstva opět dostala. „Měli jsme zájem jednat se všemi subjekty, stejně jako ANO, tohle je umění možného. Samozřejmě čekám i kritické hlasy. Důležité je, aby se naplnily sliby, že Vysočina je místo pro všechny generace. My se budeme snažit odvést práci, jako jsme odváděli a myslím si, že je na nás spolehnutí," dodal Jiří Běhounek, který byl v krajských volbách také lídrem. 

Málo pediatrů a dostavba Dukovan 

O slovo se přihlásil také lídr SPD, Trikolory a PRO Radek Koten. Nastínil, že jeho uskupení má s vítězným hnutím ANO mnoho programových průsečíků. Mluvil o problémech ve zdravotnictví v kraji, zmínil třeba nedostatek pediatrů. Dalším velkým tématem bude strategická dostavba jadrné elektrárny Dukovany. „Bude nutné zejména zrychlit přípravu a dostavbu dopravních staveb, aby bylo možné dopravovat materiál," řekl Radek Koten. „Bude to výzva do dalších let," dodal. 

V krajském zastupitelstvu budou dále přítomni zvolení členové uskupení Společne se starosty pro občany, které vedl dosavadní hejtman Vítezslav Schrek a v novém zastupitelstvu obsadí 11 křesel. Další čtyři bude mít KDU-ČSL a stejný počet ještě i Starostové pro Vysočinu. Zbylé tři mandáty koalici Stačilo!. Vítězslav Schrek krátce po vyhlášení výsledků voleb prohlásil, že odchází do opozice, podílet se na krajské vládě spolu s ANO by pro něj nebylo morálně přijatelné.

Do opozice jdeme my, KDU-ČSL i Starostové pro Vysočinu, prohlásil hejtman Schrek

Společně se Starosty pro občany, KDU-ČSL ani Starostové pro Vysočinu nechtějí spolupracovat s hnutím ANO. To tak bude muset ke svým osmnácti křeslům přidat tři mandáty sociálních demokratů a ještě další tři, které získala koalice Stačilo! nebo dva,...

Předseda STAN v Kraji Vysočina a poslanec Lukáš Vlček dnes v poledne nabídl lídrovi ANO jednání o širší krajské koalici, aby předešel účasti SPD a komunistů v krajské vládě. „Pan Vlček se mi ozval až dnes na poslední chvíli. Asi unikly nějaké informace, že chystáme koaliční dohodu, a na to on eagoval. Nemyslím si, že to je korektní," reagoval Kukla. 

Kukla: Nerad bych opouštěl poslanecké lavice

Ten je v současné době i poslancem. Na novinářský dotaz ohledně souběhu funkcí reagoval tak, že to pro něj není problém. „Nerad bych opouštěl poslanecké lavice," řekl Martin Kukla. 

Jména nových radních 

Co se týče jmen nových radních, tak Kukla dnes avizoval, že jednání jsou teprve na začátku. Svoje angažmá v nové krajské radě komentoval Jiří Pokorný z hnutí ANO, který je současným náměstkem primátora Jihlavy. Na dotaz reagoval tak, že svoje další působení musí nejdříve probrat s koaličními partnery na jihlavské radnici. Kukla doplnil, že celá nová devítičlenná rada má být uvolněná, budou čtyři náměstci a čtyři radní. Sociální demokracie bude mít jednoho náměstka a jednoho radního, všechny ostatní pozice obsadí zastupitelé z ANO. Jiří Běhounek zatím naznačil, že on sám bude mít ve své gesci zdravotnictví, jeho stranický kolega Vladimír Novotný bude mít nově na starosti oblast dopravy. „Já budu na starosti zřejmě finance," nastínil Kukla. 

Tisková konference přinesla nakonec i informaci o nových krajských náměstcích za ANO. „Otto Vopěnka, Pavel Franěk, Jiří Pokorný, Jiří Horký, Miloš Hrůza a Pavel Řehoř," vyjmenoval Kukla. 

Případné stížnosti na výsledky letošních krajských voleb je podle Kukly možné podat do 4. října, poté bude svoláno ustavující zastupitelstvo. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek

Štítky volby, kraj, koalice, hejtman, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je rozhodnuto. Hejtmanem Vysočiny bude Martin Kukla, dneškem je podepsána koaliční smlouva | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.