Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Jméno hejtmana se bude měnit, vládu nad Vysočinou převezme hnutí ANO. Jak může vypadat koalice?

Krajské volby skončily drtivou výhrou hnutí ANO. S osmnácti křesly si může vybírat, s kým chce vytvořit koalici. Budou to strany, které obvykle končí v opozici? Nebo se domluví s některou z vládních stran?

ANKETA: Volby na Vysočině vyhrálo ANO, Piráti v zastupitelstvu končí. Jste spokojení s výsledkem?

Krajské volby na Vysočině jsou rozhodnuté. Vítězem je hnutí ANO, které ve volbách vedl Martin Kukla. Na druhém místě skončila koalice Společně se starosty pro občany s lídrem Vítězslavem Schrekem. Lídr Pavel Janoušek vedl KDU-ČSL, které patří třetí...

Martin Kukla opakovaně prohlásil, že je ochotný jednat se všemi. Tedy i se stranami z vládní pětikoalice, kterou z pozice poslance neúnavně kritizuje. „Chceme prosazovat náš program. Ten je: Vrátíme vám to, co vám Fialova vláda vzala. A na tom trváme. Budeme hledat takového koaličního partnera, abychom se mohli domluvit na průniku programu a prosazovat ho,“ uvedl v sobotu odpoledne.

Lídr vítězného ANO Martin Kukla: Máme silný mandát k vyjednávání, vůči nikomu se nevymezujeme

Hnutí ANO s velkou převahou ovládlo krajské volby na Vysočině. S bezmála 35 procenty si zajistilo 18 křesel v krajském zastupitelstvo a získalo tak silný mandát pro vyjednávání s případnými koaličními partnery. Lídr hnutí Martin Kukla již potvrdil,...

Variantou může být vytvoření koalice se sociálními demokraty, čímž by se opakovala situace z předminulého volebního období. Je však otázka, co by bývalý hejtman Jiří Běhounek požadoval v případě vstupu do koalice. K získání většiny v zastupitelských lavicích by dále stačilo jen domluvit se s jednou z koalic Stačilo! Nebo SPD, Trikolora a PRO.

Druhou variantou může být, že hnutí ANO najde společnou řeč s některou ze stran, které zasedají ve vládě a jsou i součástí stávající koalice. Konkrétně to mohou být lidovci nebo Starostové pro Vysočinu. Ti se sice profilují jako regionální subjekt, jistá spojitost s hnutím STAN je však zřejmá. Dohoda pouze s jednou z těchto stran ale nic neřeší, koalici vytvoří jen všichni tři společně.

Jisté naopak je, že koalice ODS, TOP 09 a Starostů pro občany i přes zisk jedenácti křesel ve vedení kraje končí. Pro hejtmana Vítězlava Schreka není spolupráce s hnutím ANO možná. „S našimi stávajícími koaličními partnery nejsme schopni sestavit většinovou krajskou vládu a moje role hejtmana tím končí,“ uvedl Schrek v neděli dopoledne na sociálních sítích.

„Moc si vážím Vás všech, kteří jste nezapomněli na to, co s naší zemí a s naším národem udělali v minulosti komunisté a čeho všeho jsou v současnosti schopni populisté a extremisté,“ napsal dále Schrek s tím, že je na každém z voličů, zda upřednostní politický pragmatismus nad idejemi a hodnotami.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Drozdová

Štítky volby, hejtman, Schrek, Kukla, ODS, hnutí ANO, povolební vyjednávání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jméno hejtmana se bude měnit, vládu nad Vysočinou převezme hnutí ANO. Jak může vypadat koalice? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.