Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

TOP 09 a Zelení vyloučili Piráty z koalice Žijeme Jihlavou. Pro Piráty je klíčové dokončit rozpracované projekty

V neděli 20. února v podvečerních hodinách došlo z iniciativy TOP 09 a Zelených k vyloučení Pirátů z koalice Žijeme Jihlavou (ŽiJ). Ti proto mají od dnešního dne samostatný klub. Stalo se tak po sérii jednání o budoucnosti ŽiJ a neúspěšném smírčím řízení.

Piráti formou veřejného prohlášení nabízejí svůj pohled na příčiny, které k rozpadu koalice vedly. Zároveň uvádějí, že vynaloží maximální úsilí, aby i přes postup ostatních stran došlo k realizaci projektů, ke kterým se politici občanům zavázali.

V roce 2022 se uskuteční společně volby do obecních zastupitelstev a volby do Senátu. Konají se každé čtyři roky, poslední komunální volby se konaly 5. a 6. října 2018. Termín letošních komunálních voleb bude zřejmě podobný. 

„Stojí před námi ještě velká spousta práce a schválení řady koaličních projektů, které jsou pro rozvoj města klíčové. Patří mezi ně Horácká multifunkční aréna, Modeta, adaptační strategie nebo programy zaměřené na rozvoj vzdělávání a bydlení. I jako samostatný zastupitelský klub se v rámci koalice zaměříme na dokončení rozdělané práce a na to, co je důležité pro občany našeho města,” popisuje zastupitelka Pirátů Eva Nováková.

„Naši partneři z řad Zelených a TOP 09 uváděli, že z naší strany mělo dojít údajně k porušení stávajících dohod v rámci ŽiJ. Šlo o naše navázání spolupráce s nezávislými osobnostmi z Jihlavy, reprezentovanými Fórem Jihlava (PiFo). Tuto interpretaci odmítáme, neboť projekt PiFo, což je společná kandidátka Pirátů a nezávislých osobností, je určen pouze pro volební kampaň, potažmo základ spolupráce pro volební období 2022 - 2026. Projektu Žijeme Jihlavou se tato spolupráce nijak nedotýkala, což jsme uvedli i v zakládacím usnesení projektu PiFo,” uvádí předseda jihlavských Pirátů Vít Žáček.

Fórum Jihlava a Piráti vytvoří pro komunální volby společnou kandidátku. O post lídra se bude ucházet i primátorka Koubová

PiFo je zkratka projektu pro podzimní komunální volby v Jihlavě. Tvoří ho jihlavští Piráti a nezávislé osobnosti reprezentované Fórem Jihlava. Společnou kandidátku si v on-line jarním hlasování vybere členská základna. O pozici lídryně kandidátky...

Piráti už v listopadu 2021 s partnery z ŽiJ hovořili o tom, že do příštích voleb s účastí v koalici nepočítají. „Také jsme hovořili o tom, že naší prioritou je sestavení platformy, která nám umožní samostatný postup a prosazování sociálně liberálního programu pro Jihlavu. To, že v předvolebním období vznikají koalice a další formy spolupráce různých stran, je v demokratickém systému běžné. Ostatně i základy ŽiJ byly položeny několik měsíců před volbami v roce 2018,” doplňuje Nováková.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Piráti Vysočina | Zdroj Piráti Vysočina

Štítky piráti, koalice, vyloučení, ŽiJ, TOP09, Zelení, radnice, Jihlava, Vysočina, Česká pirátská strana, projekt, TOP 09, volby, Eva Nováková, Modeta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TOP 09 a Zelení vyloučili Piráty z koalice Žijeme Jihlavou. Pro Piráty je klíčové dokončit rozpracované projekty | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.