Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kraj Vysočina bude příští rok štědrý ke kultuře. Podpoří vydávání knih, výstavbu cyklostezek a jedno třistaleté výročí

PR článek

Při letmém pohledu na připravený rozpočet Kraje Vysočina je zcela jasné, že současné vedení kraje je přející ohledně finančních prostředků, které půjdou z rozvojového Fondu Vysočiny do kultury, na podporu turistického ruchu, obnovu památek nebo rozvoj cyklodopravy. Spolky, jednotlivci, sdružení, ale i města a obce budou moci díky téměř 47 miliónům pozvat veřejnost na své připravené akce, představit jim podpořené počiny. Vedení kraje už v průběhu roku kývlo na většinu žádostí o prodloužení doby realizace u kulturních a společenských projektů, které měly proběhnout letos, ale z důvodu dopadů epidemie koronaviru se nemohly uskutečnit. Příští rok má tedy Vysočina našlápnuto na opravdu pestrý společensko-kulturní maraton. Více už radní Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Roman Fabeš.

Navýšení podpory ve Fondu Vysočiny je pro příští rok opravdu velké. Na jaké peníze si budou moci organizátoři a pořadatelé sáhnout?
Zatímco letos mohli organizátoři čerpat z šesti dotačních titulů, ve kterých jsme nabízeli více než 30 miliónů korun, příští rok plánujeme vyhlásit devět grantů. Přibydou nové, které musely kvůli naplánovaným úsporám rok počkat, většina ze stávajících má příjemně navýšenou alokaci. Celkem oproti loňsku navyšujeme granty do kultury, památkové péče a zejména cestovního ruchu o 16 miliónů korun.

Které grantové programy nově Kraj Vysočina vyhlásí?
Jen namátkou – do nabídky zhruba v polovině příštího roku vrátíme program Edice Vysočiny, v rámci kterého podporujeme ediční činnost regionálních autorů a vydávání knih s regionálním obsahem. Vrátíme se k podpoře turistických informačních center i Památkově chráněných území, kdy podpoříme aktivity majitelů nepamátkových objektů na území památkových rezervací a zón. Nově bude vyhlášen grant Bavíme se na Vysočině, na podporu krátkodobých akcí v oblasti kultury, sportu a volného času.

V návrhu Fondu Vysočiny je nejvyšší podpora počítána na rozvoj cyklodpravy a cykloturistiky.
Z letošních 12,5 milionu korun zvedáme alokaci pro rok 2022 na celých 20 miliónů korun. Máme velké ambice pomoci městům a obcím projektovat, stavebně připravovat i budovat a provozovat stále širší cyklosíť. Kraj sice není vlastníkem této infrastruktury, ale vedle Státního fondu dopravní infrastruktury a samozřejmě i evropských fondů, nabízíme obcím také možnost spolufinancovat výstavbu cyklostezek. Letos jsme podpořili např. výstavbu cyklostezky podél frekventované silnice I/38 z Jihlavy do Štoků, pokračování výstavby nábřežní cyklostezky v Náměšti nad Oslavou nebo připravovanou výstavbu cyklostezky v Pelhřimově. Krajské prostředky jsou využívány hojně i na opravy povrchů cyklostezek a obecně komunikací v rámci sítě značených cyklotras. Podporujeme i rozvoj terénní cyklistiky, v roce 2021 byla podpořena další etapa revitalizace singletrailů v Novém Městě na Moravě nebo vybudování nového pumptracku v Havlíčkově Brodě.

Co bude důležitým tématem příští turistické sezóny v Kraji Vysočina?
Za významné považuji oslavy 300. let od vysvěcení poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, které budou v roce 2023 pokračovat jubileem 300 let, které uplynou od úmrtí fenomenálního architekta Jana Blažeje Santiny Aichla, který na Vysočině zanechal hned několik výjimečných staveb na různých místech Vysočiny. Bude to ideální příležitost připomenout si dílo umělce s neobyčejnou kreativitou a invencí, který do svých staveb vkomponoval kromě umění i logiku a obrovské znalosti matematiky a geometrie. Kraj Vysočina podporuje aktivity, které veřejnosti představí širokou paletu mistrova díla, nejen jeho nejznámější stavbu zapsanou na seznam UNESCO – Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře.

Máte na kraji informace, jak to vypadá s budoucností Reynkova zámku v Petrkově?
O zámek, kde přebýval básník a grafik Bohumil Reynek se nyní stará Památník národního písemnictví. Jeho vedení má v plánu zde zřídit Česko-francouzské kulturní centrum. Nepůjde vůbec o levnou záležitost, zámek není technicky v dobré kondici a bude třeba hodně peněz, aby mohl být provozován pro zvažované účely. S Památníkem již spolupracují krajem zřizované muzejní instituce, zejména Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě, které ve sbírkách kraje pečují o hodnotná umělecké díla celé rodiny Reynkových. Myslím, že v budoucnosti bude spolupráce na některých připravovaných projektech ještě intenzivnější.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Kraj Vysočina, Roman Fabeš, rozhovor, kultura, cyklostezka, stavba, pandemie covidu-19, Jan Nepomucký, Jan Blažej Santini-Aichel, Havlíčkův Brod, Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina bude příští rok štědrý ke kultuře. Podpoří vydávání knih, výstavbu cyklostezek a jedno třistaleté výročí | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.