Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Starostou Telče je nově Vladimír Brtník. Rozhodování nebylo vůbec jednoduché, řekl končící Roman Fabeš

Starostou Telče na Jihlavsku byl místo Romana Fabeše zvolený Vladimír Brtník z ODS, dosavadní radní města. Fabeš, který je od loňského listopadu krajským radním za Starosty pro Vysočinu, se na včerejším zasedání městského zastupitelstva vzdal funkce starosty. Splnil dohodu uzavřenou v nové krajské koalici, že by ve vedení kraje neměl nikdo dlouhodobě vykonávat více uvolněných funkcí. Starostou Telče byl Fabeš od roku 2002.

V Telči s historickým jádrem zapsaným v seznamu UNESCO trvale žije 5300 lidí. Nového starostu zastupitelé volili v tajné volbě, protikandidátem byl Jiří Pykal z opoziční kandidátky Společně pro Telč - Piráti a Zelení. Fabeš byl zvolený radním města.

„Pro mě to rozhodování, zda opustím post starosty a budu se naplno věnovat postu radního Kraje Vysočina, nebylo vůbec jednoduché," řekl Roman Fabeš zastupitelům. Jednou ze zvažovaných možností podle něj byla možnost pracovat jako neuvolněný starosta. „Ale myslím si, že Telč potřebuje plnohodnotného starostu, který toto město bude řídit," řekl.

Kvůli zvolení do vedení kraje po loňských krajských volbách ohlásili odchod z pozic starostů také lidovec Jan Tourek ve Světlé nad Sázavou a Lukáš Vlček (STAN a SNK ED) v Pacově.

Situace ve Světlé a Pacově

Tourek, který se stal krajským radním pro sociální záležitosti, řekl, že funkci starosty plánuje opustit na zastupitelstvu 24. února. Světelskou radnici vede od roku 2010.

Vlček je od loňského listopadu náměstkem hejtmana Vysočiny pro lesní a vodní hospodářství, zemědělství a životní prostředí. Starostou Pacova je od roku 2006. V pátek Vlček řekl, že by se pacovské zastupitelstvo mohlo zabývat změnou starosty na přelomu února a března.

Vysočinu vede od loňských krajských voleb koalice ODS se Starosty pro občany, Pirátů, Starostů pro Vysočinu (STAN a SNK ED), KDU-ČSL a ČSSD.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vladimír Brtník / Facebook

Štítky správa, Telč, starosta, Vladimír Brtník, Roman Fabeš, Kraj Vysočina, ODS, okres Jihlava, Lukáš Vlček, Pacov, Starostové a nezávislí, SNK Evropští demokraté, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starostou Telče je nově Vladimír Brtník. Rozhodování nebylo vůbec jednoduché, řekl končící Roman Fabeš | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.