Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Růžená má nového starostu. Martin Konečný byl s okamžitou platností odvolán

V Růžené na Jihlavsku byl na dnešním zasedání zastupitelstva odvolán dosavadní uvolněný starosta Martin Konečný. Pro jeho odvolání zvedlo ruku pět členů zastupitelstva, dva byli proti. Martina Konečného v čele Růžené u Třeště nahradí dosavadní zastupitel Martin Široký. Funkci bude nově vykonávat jako neuvolněný.

Nedostatečné plnění pracovních povinností, nedostatečná informovanost ostatních zastupitelů či uzavírání nejrůznějších dohod a pořizování vybavení bez vědomí ostatních zastupitelů. Tak zněly vyjmenované důvody, proč byl Martin Konečný s okamžitou platností odvolán. S činností a fungováním Martina Konečného nebyli jeho kolegové, podle jejich slov, spokojení již delší dobu.

Odvolaný starosta Růžené Martin Konečný

Růžená s 350 obyvateli je členem mikroregionů Telčsko a Třešťsko a místní akční skupiny Mikroregionu Telčsko.

„Myslím, že svoje povinnosti jsem si plnil. Myslím, že naše obec fungovala dobře. Uznávám, že jsem někdy chyboval. Všichni nemohou pořád pracovat na sto procent,“ hájil se na dnešním zastupitelstvu odvolaný starosta Martin Konečný. Ten zároveň v 11. bodě dnešního programu rezignoval na svůj zastupitelský post. Ve volbách v roce 2018 kandidovalo v Růžené jen 7 občanů a všichni se stali zastupiteli. Žádný náhradník na uvolněný post zastupitele proto nemůže nastoupit. Růžená tedy ode dneška bude mít jen šestičlenné zastupitelstvo, v jehož čele bude stát nově neuvolněný starosta Martin Široký, toho doplní dva neuvolnění místostarostové Zdeněk Mezera a Pavel Maryška.

Anonymní petice

Před středečním zasedáním zastupitelstva se na několika místech v obci objevila petice, v níž anonym v souvislosti s odvoláním starosty žádá o předčasné komunální volby. Předčasné volby mohou být vyhlášeny v případě, že počet zastupitelů klesne pod pět, kdy jsou pak neusnášeníschopní. Tak zní zákon o volbách do zastupitelstev obcí, konkrétně §58.

Obec do dnešního dne měla sedmičlenné zastupitelstvo, v jehož čele stál v letech 2010-2014 František Trojan. V řádných komunálních volbách 2014 nikdo nekandidoval, proto obec dočasně řídil správce obce Petr Klíma. V opakovaných volbách (v roce 2015) kandidoval a byl zvolen Martin Konečný (Nezávislí občané). Ten svůj mandát obhájil i ve volbách v roce 2018.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Obec Růžená, čtenář Jihlavské Drbny

Štítky Růžená, starosta, Martin Konečný, politika, odvolání, volby, okres Jihlava, Třešť, Petr Klíma, František Trojan, Mikroregion Telčsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Růžená má nového starostu. Martin Konečný byl s okamžitou platností odvolán | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.