Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Třeboň v květnu opět ožije Mezinárodním festivalem animovaných filmů Anifilm

PR článek

Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM proběhne od 7. do 12. května a pro své návštěvníky a hosty opět připravil programy naplněné tou nejlepší animovanou tvorbou z celého světa.

Vedle mezinárodních soutěží, kde se v pěti kategoriích utkají animované filmy a v jedné počítačové hry, proběhne i soutěž národní. Žhavé novinky ze světa animovaného filmu se představí v soutěžních kategoriích celovečerních, krátkých a studentských animovaných filmů, tyto tři sekce pak doplňují soutěže abstraktních a nenarativních filmů a animovaných videoklipů. Filmy a hry budou hodnotit čtyři tříčlenné mezinárodní poroty.

Soutěž celovečerních filmů přinese deset nezvykle silných titulů. V soutěži najdeme strhující thriller Ruben Brandt, sběratel nebo cenou Goya ověnčený film Další den života o pobytu renomovaného novináře v Angole během občanské války v roce 1975. Francouzský snímek odehrávající se v Kambodži Funan je dramatem mladé matky, která v době krvavých událostí neztrácí odvahu a naději. Revoluční atmosférou je nabitý rovněž intimní kanadský film Ville Neuve.

Experimentálnější přístup zastupuje v soutěži chilský snímek Vlčí dům. Soutěžit bude i estonský loutkový snímek Kapitán Morten a Pavoučí královna.  Chybět nebudou ani komediální německo-belgický Svět kočky Marnie a dobrodružný film Pachamama o inckém chlapci žijícím v odlehlé vesnici v Andách. Japonský styl vnese do soutěžního klání citlivě natočený snímek z dětského světa Mirai, dívka z budoucnosti, který byl ve své kategorii nominován na Zlatý glóbus a Oscara. Skandinávskou tvorbu pak zastupuje snímek Věž pojednávající o rodině palestinské dívky v uprchlickém táboře.

Hlavním tématem letošního ANIFILMU se stane anidok, což je označení pro filmový formát, který propojuje filmový jazyk animovaného a dokumentárního filmu. I v něm se představí několik filmů v české nebo i mezinárodní premiéře. Chybět nebudou oceňovaný Valčík s Bašírem, montypthonovský příspěvek Autobiografie jednoho lháře: nepravdivý příběh Grahama Chapmana a česká stopa v anidoku: na příklad Kresleno z paměti Paula Fierlingera nebo filmy Jiřího Brdečky a Michaely Pavlátové.

V sekci Zvláštní uvedení českou premiéru absolvuje Vítejte v Marwenu, poslední film Roberta Zemeckise, i poťouchlý snímek Sederový masochismus Niny Paley, významné představitelky nezávislé americké animace. V dalších filmových odborných i doprovodných programech se pak návštěvníci festivalu budou moci seznámit s poměrně rozšířeným, ale na festivalech nereflektovaným fenoménem hyperlapse (nefázovaná, například bezdotyková animace), každý večer na třeboňském náměstí proběhne roční Bilance celovečerních filmů, Anifilm uvede také nově zrestaurovanou Cestu do pravěku a s úderem půlnoci do kin vstoupí strašidelná i odvážnější Půlnoční animace, která rozhodně není vhodná pro děti.

Pro ně pak v průběhu celého festivalu bude připraven jak bohatý filmový program Animo, tak i populární Dílny animace. Českou animaci připomene také velká výstava AnimaCZe po roce 89. Další výstava představí rakouskou tvorbu – vzniká ve spolupráci s lineckou organizací a festivalem Ars Electronica a přiblíží tvorbu výtvarníka a animátora Reinholda Bidnera. Ve foyer divadla už tradičně dostane prostor autor vizuálu festivalu, kterým je letos animátorka a výtvarnice Veronika Zacharová.

A pro fanoušky i filmové profesionály či studenty bude připravený odborný program ANIMARKET, ale i mnohé přednášky, workshopy a prezentace připravovaných projektů, animačních studií, škol a festivalů. Ve spolupráci s Anifilmem proběhne v Třeboni také CEE Animation Forum 2019, které hlásí rekordní účast českých projektů - mezi 33 vybranými projekty se představí i 6 českých připravovaných snímků.

Doprovodný program divákům dále nabídne oblíbené večerní projekce na Masarykově náměstí, koncerty progresivních kapel ve stanu v zámeckém parku a divadla pro nejmenší. Chybět nebude tradiční Game Day věnovaný počítačovým hrám a VR Day zasvěcený zase virtuální realitě.

Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu letos udělí Anifilm Zdence Deitchové, která se po mnoho desetiletí animovanému filmu věnovala ve studiu Bratři v triku jako vedoucí výroby a později produkční. I Její práce stojí za mnoha významnými filmy, spolupracovala s Jiřím Trnkou, Adolfem Bornem, Jiřím Brdečkou, Zdeňkem Milerem, Zdeňkem Smetanou, Václavem Bedřichem a především se svým životním partnerem Gene Deitchem. Podílela se na tvorbě více než tisíce animovaných filmů a seriálů.

Kompletní festivalový program najdete na: www.anifilm.cz.

 

Štítky Třeboň, Mezinárodní festival animovaných filmů, Anifilm, festival, animovaný film, film, soutěž, projekt, Jiří Brdečka, Robert Zemeckis, Graham Chapman, Zdeněk Miler, Jiří Trnka, Adolf Born

Třeboň v květnu opět ožije Mezinárodním festivalem animovaných filmů Anifilm | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.