Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Jihlavu bude brázdit festivalový trolejbus. Letošní program myslí i na ty nejmenší

V krajském městě bude ode dneška k vidění trolejbus, který ponese logo Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, jenž se bude konat již po dvaadvacáté. Letošním tématem jsou paměti. Návštěvníci se mohou těšit na několik novinek.

Součástí letošního ročníku bude Živé kino, které v příštích dnech diváky pozve na výrazné současné české dokumenty. Promítat se bude na nečekaných místech – třeba v autosalonu nebo na nádražním peronu.

„V tomto roce si na své přijdou také ti nejmenší diváci, a to v rámci dětského programu Ji.hlava dětem. Děti od dvou do čtrnácti let se můžou těšit na zábavný a naučný festival, který nabídne filmové projekce, divadelní představení a nebo workshopy,“ lákala na dnešní tiskové konferenci Iva Honsová z Centra dokumentárního filmu, které na programu spolupracuje. Program pro dětské diváky se bude odehrávat v Oblastní galerii Vysočiny, která se stane pomyslným Domem dětí. „Rodičům i dětem bude k mání dětský koutek s celodenním programem, ti starší mohou navštívit třeba kupoli mobilního planetária a sledovat vybrané přírodovědné dokumenty,“ zve Honsová.  

Každý večer bude pro dětské diváky nachystaný večerníček. „Dobrou zprávou je určitě to, že diváci do 15 let mají na dětský program vstupné zdarma,“ upřesnil Marek Hovorka, ředitel festivalu.

Zvýhodněná akreditace

Dnes dopoledne se také poprvé ukázal festivalový trolejbus s motivem pamětí, jihlavské ulice bude křižovat už pošestnácté.

Na říjnovou Ji.hlavu láká i letos srpnové Živé kino. Diváci na tradičních místech budou moci vidět pozoruhodné české dokumenty. Jmenovat lze třeba snímek Hranice práce, který v loňském ročníku vzbudil velký ohlas a zájem, ten diváci uvidí nedaleko jihlavské Modety. „Třeba film Mečiar režisérky Terezy Nvotové se bude promítat před jihlavským hotelem Zlatá hvězda, kde se v dvaadevadesátém roce dělila československá republika. Anebo dokument Švéd v žigulíku lidé uvidí v jednom z jihlavských autosalonů,“ jmenoval Hovorka.

Živé kino proběhne v Jihlavě od 24. do 31. srpna a je i díky podpoře Města Jihlava zdarma.

Dvaadvacátý ročník festivalu dokumentů proběhne od 25. do 30. října. „Do 1. října je možné pořídit výhodnou akreditaci za 600 korun,“ doplnil závěrem Marek Hovorka, ředitel festivalu.   

Festivalový trolejbus v Jihlavě

Pondělí, 20. srpna 2018, 12:15

Festivalový trolejbus v Jihlavě
Festivalový trolejbus v Jihlavě

Foto Lenka Dvořáková

Štítky MFDF, Jihlava, program, novinky, trolejbus, festival, kino, Marek Hovorka, dokumentární film, Tereza Nvotová, Modeta, Hranice práce, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Jihlavu bude brázdit festivalový trolejbus. Letošní program myslí i na ty nejmenší | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.