Počasí dnes14 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

Do dokumentární Ji.hlavy zbývají poslední dva týdny. Znělku letos natočila Američanka Johnsonová

Osmadvacátý ročník festivalu dokumentárního filmu Ji.hlava propukne už za dva týdny. Mezi hosty nebude chybět oceněná americká dokumentaristka a kameramanka Kristen Johnsonová, tchajwanský režisér Cchaj Ming-liang, rumunský filmař Andrei Ujica, italský dokumentarista Roberto Minervini nebo Španěl Albert Serra. Právě Johnsonová navíc letos natočila unikátní festivalovou znělku.

Mezinárodní festival v druhé polovině října nabídne celkem 340 filmů v soutěžních i nesoutěžních sekcích. Mezi těmito snímky se navíc nachází více než 160 světových, mezinárodních či evropských premiér. V hlavní soutěžní sekci Opus Bonum se podle ředitele festivalu Marka Hovorky představí 13 snímků.

Deset dní pro dokumentární film

Festival letos poprvé potrvá celých deset dní, a to od 25. října do 3. listopadu. Diskusní platforma Inspirační fórum se bude věnovat tématům lesa, války, imunity, technologií a volného času. Znělku podle Hovorky už několik let po sobě natáčí výrazné osobnosti dokumentárního filmu.

„Program Ji.hlavy ukazuje neobyčejnou sílu dokumentárního filmu. Moc mě těší, že tento žánr je v plné síle a že jihlavský festival to může ukázat nejenom filmy, ale i skrze osobnosti, které na festival zavítají," řekl ředitel.

Znělka z foťáku Johnsonové

Johnsonová patří podle Hovorky k nejvýznamnějším dokumentaristkám současnosti. Na festivalu bude mít také lekci na téma filmových proměn mezi érou celuloidu a digitálu.

„Ve znělce si pohrává s kafkovskou proměnou na hranici života a smrti, snu a představy. Scénu z rodinného archivu posouvá do imaginativní roviny, která pokaždé umožňuje jiné čtení. Minutový film se stává básní, která nám uvízne v hlavě jako vzpomínka na vlastní dětství a jeho nekonečné fantazie,“ popsal Hovorka.

Opus Bonum

Hlavní soutěže Opus Bonum se účastní už zkušení tvůrci dokumentárních filmů. Z českých filmařů se divákům představí třeba Filip Remuda se snímkem Štěstí a dobro všem. Hlavním protagonistou je jaderný fyzik a rekordman v extrémním otužování Vitalij, který se živí jako zedník a žije pod hranicí chudoby. Podle autora muž postupně mění názor na putinovské Rusko. Remunda film natáčel mezi lety 2016 a 2023 na Sibiři.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Ji.hlavy

Štítky Jihlava, festival, dokumentární film, kultura, film, dokument, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do dokumentární Ji.hlavy zbývají poslední dva týdny. Znělku letos natočila Američanka Johnsonová | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.