Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Festival dokumentů Ji.hlava: Letos bude o čtyři dny delší, otevře se i teenagerům a handicapovaným

Zhruba měsíc a půl zbývá do letošního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. V souvislosti s touto významnou kulturní akcí v pátek poprvé, tak jako každý rok, do ulic vyjel festivalový autobus s novým vizuálem. Ten nahradil festivalový trolejbus, který městem projížděl v předchozích letech.

Festival dokumentů se bude konat už po osmadvacáté, a to v termínu od 25. října do 3. listopadu. Zřejmě největší novinkou je doba trvání festivalu. Dřívějších šest dní se nově změní na dní deset.

Tradiční festivalový trolejbus letos nahradil festivalový autobus, foto: Lenka Dvořáková 

Různé ostrovy 

Na tiskové konferenci byl představen letošní festivalový autobus, který reflektuje letošní vizuál Ji.hlavy, kterým jsou nejrůznější ostrovy. „Jsem rád, že kromě třeba vánočního trolejbusu nebo trolejbusu ZUŠky, která letos slaví 100 let, bude Jihlavou opět jezdit i festivalový autobus,“ poznamenal primátor Jihlavy Petr Ryška na včerejším odhalení festivalového autobusu.

Jak již zaznělo, letošní festival dokumentů bude výrazně delší, a to o čtyři dny. „Jsem moc rád, že se to podařilo. Pamatuju si, jak zhruba před rokem za mnou a panem hejtmanem přišel pak ředitel Hovorka s tím, jestli do prodloužení festivalu půjdeme. Propojili jsme se samozřejmě i s panem ministrem a spojili jsme jak veřejné peníze, tak i soukromé zdroje, které se podařilo navýšit,“ přenesl se Ryška o několik měsíců zpět. Dodal, že prodloužení festivalu na 10 dní je pro Jihlavu dobrý krok.

Ji.hlava během září a října vyrazí nejen do ulic města, ale i do celého regionu. Aktivity Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava představí výstava, kterou budou moci vidět lidé na zámku ve Žďáru nad Sázavou (11.—22.9.), v kinech v Havlíčkově Brodě (11.—22.9.), Humpolci (23.9.—6.10.), Pelhřimově (23.9.—30.9.), Třešti (22.10.—3.11) nebo v univerzitním centru v Telči (7.10.—21.10.). Putovní projekt představí aktivity festivalu, včetně jeho historie a přiblíží i jeho atmosféru a význam.

„Myslím, že toho řada lidí využije a já se moc těším na výsledek. Lidé to určitě ocení a věřím, že se to ukáže i na číslech. Moc děkuji za ten nápad a děkuji celému týmu, že rozvoj jde touto cestou,“ vyjádřil se hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Ředitel Ji.hlavy Marek Hovorka představil další změny, které budou doprovázet letošní 28. ročník festivalu. „Rádi bychom, aby letošní festival byl co nejpřístupnější. Už dlouho se snažíme rozšiřovat divácké skupiny. Máme například program pro děti nazvaný Ji.hlava dětem, hlavně pro teenagery jsme začali budovat Ji.hlava vibes. Nově se zaměřujeme i na seniory a návštěvníky, kteří mají nějaké omezení,“ prozradil Marek Hovorka.

Ředitel MFDF Marek Hovorka na tiskové konferenci, foto: Lenka Dvořáková 

Připomněl, že všichni diváci do 15 let mají akreditaci zdarma. Organizátoři tento benefit letos rozšířili i u diváků starších 65 let a také u diváků, kteří jsou držiteli průkazu ZTP a ZTP/P. Hovorka prozradil, že budou nachystané i zvýhodněné balíčky vstupenek.

28. MFDF Ji.hlava proběhne od 25. října do 3. listopadu 2024. Zvýhodněnou akreditaci na šest či deset dní (Ji.hlava fyzicky + Ji.hlava on-line) je možné zakoupit do 20. září. 

Projekt Ji.hlava přístupnější více blíže představila jeho koordinátorka Kristýna Oubrechtová. „Rozhodli jsme se, že letos zacílíme na seniory a na ty, kteří mají nějaké omezení. Plus chystáme projekce, které budou upravené. Například lidé se sluchovým omezením budou moci zavítat na projekci, která bude hlasitější. Nebo třeba rodiny s dětmi se mohou přijít podívat na projekce a v sále bude příšeří, nebude tam úplná tma,“ řekla Kristýna Oubrechtová a ujistila, že všechny tyto speciální projekce budou v programu označeny. „Chceme tak zajistit, aby Ji.hlava byla opravdu pro všechny,“ doplnila.

Asistence třeba pro nevidomé 

Hovorka doplnil, že organizátoři budou na festivalu poskytovat i různé typy asistencí. Třeba pro nevidomé, které budou vyškolení organizátoři provádět.

V rámci setkání s novináři byly představeny i dvě sekce, které se věnují dětem a teenagerům – Ji.hlava dětem a Ji.hlava vibes. „Ji.hlava dětem bude probíhat už posedmé. Letošní téma je „všeho s mírou“, v rámci něhož se zaměříme na přiměřenost, pestrost a vyváženost z různých směrů od životosprávy k psychohygieně až k environmentálním otázkám. Na děti bude čekat celodenní tematický program. Třeba dabingové studio České televize. Chystáme i program pro rodiče,“ představila Magdaléna Jedličková s tím, že celý program je zdarma a organizátoři pro návštěvníky s akreditací nabízí bezplatné hlídání dětí.

Letošní festival bude prodloužený, potrvá 10 dní, foto: Lenka Dvořáková 

Dalším doprovodným programem festivalu pro mladistvé je Ji.hlava vibes. „Naváže na dětský program od 30. 10. do 2.11. Jeho myšlenkou je nabídnout mladistvým poznání i zábavu v rámci témat, která je zajímají. Program vznikl v dialogu s dospívajícími. Mladí lidé se mohou těšit třeba na sérii workshopů a také na setkání s populárními influencery,“ pozvala Sára Procházková s tím, že je v nabídce i program pro školy.

„Festival se zklidní a zvolní." 

Další letošní novinkou je to, že vybrané filmy se budou promítat víckrát. „Díky tomu, že festival bude desetidenní, můžeme řadu filmu reprízovat. Lidé tak mohou doporučovat film, co se jim líbil, i svým známým. Festival se tak celkově zklidní a zvolní,“ zamyslel se ředitel Hovorka.

Do organizace festivalu se každý rok zapojuje zhruba 500 organizátorů a dobrovolníků. Nejinak tomu bude i letos. „Stále je možné stát se dobrovolníkem. Je to zajímavý zážitek zažít festival zevnitř. Podrobnosti o dobrovolnictví jsou uvedeny u nás na webu,“ dodal Marek Hovorka s tím, že součástí dobrovolnictví jsou určité benefity.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky festival, dokument, autobus, program, kultura, film, Ji.hlava, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival dokumentů Ji.hlava: Letos bude o čtyři dny delší, otevře se i teenagerům a handicapovaným | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.