Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Oprava poničené kaple na Křemešníku začne o letních prázdninách. S financováním pomůže i veřejnost

Pelhřimov plánuje na letní prázdniny opravu poničené kaple svatého Jana Křtitele na Křemešníku. Loni v prosinci ji poničil strom, který na ni spadl. Město už má nabídky na opravu střechy i na obnovu plastiky od sochaře Františka Bílka usazené ve štítu kaple, řekl místostarosta Pelhřimova Karel Kratochvíl (KDU-ČSL). S financováním opravy pomůže veřejná sbírka, která za první měsíc vynesla takřka čtvrt milionu korun.

Křemešník je poutním místem s kostelem Nejsvětější Trojice, křížovou cestou a několika kaplemi. Pouť na Křemešník je na seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Kraje Vysočina.

Oprava střechy a krovu vyjde podle Kratochvíla asi na 890 tisíc korun. Přibližně 57 tisíc korun bude stát oprava plastiky. „Požadavek od památkářů je, že by měla být do budoucna umístěná v železném rámu, aby nedošlo znovu k nějakému zničení," řekl Karel Kratochvíl.

Sbírku na obnovu kaple otevřela obecně prospěšná společnost Matice Křemešnická. Společnost vznikla s cílem rozvíjet a posilovat odkaz poutního místa Křemešník po duchovní i materiální stránce. Sbírka potrvá do doby, než bude město potřebovat peníze na úhradu nákladů. Ředitel Matice Křemešnické Vít Škoda věří, že vybraných peněz bude ještě podstatně víc, i díky příspěvkům v hotovosti od těch, kteří nemají možnost přispívat elektronicky. „Chtěl jsem podat jen takovou pomocnou ruku a nakonec je z toho taková velká akce," řekl Vít Škoda k dosud vybrané částce.

„Svědčí to o tom, že Křemešník je pro Pelhřimáky srdeční záležitost," uvedl Kratochvíl. Připomněl, že už po třicetileté válce, než začali obyvatelé města opravovat svoje požárem poničené domy, dali peníze na kostel na Křemešníku. „Je to hezky symbolické, že vždycky ten Křemešník tady pro pelhřimovské obyvatele byl důležitý," řekl.

Kapličku postavili v 17. století 

Barokní kaplička svatého Jana Křitele, jež najdeme pod kostelem, byla postavena kolem roku 1690 nad zázračným pramenem. Pod kamenným olářem uvnitř kapličky se nachází studánka se zázračnou vodou.  V 19. století, konkrétně v roce 1896 prošla kaplička opravou a byla doplněna o sochy sv. Josefa a sv. Anny. V roce 1939 na ní přibyla železní mříž. Za kapličkou najdeme takzvanou poustevnu. Zde keště v 18. století přebývalo několik poustevníků. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Poutníkovo putování

Štítky kaple, oprava, správa, stavby, památky, Křemešník, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Václav Šlajchrt

Když na RD stojí udělání krovu a nové krytiny asi 200 tis. ,Tak nemohu uvěřit, že by byla oprava tak superdrahá.

Sobota, 24. února 2024, 22:06Odpovědět

Oprava poničené kaple na Křemešníku začne o letních prázdninách. S financováním pomůže i veřejnost | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.