Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nejlepšími filmy letošního festivalu dokumentů byly vyhlášeny snímky Světloplachost a Loď

Kategorii Česká radost Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava vyhrál snímek Světloplachost. Kategorie je určena pro české dokumenty nebo filmy vznikající v české koprodukci. Dílo Ivana Ostrochovského a Pavola Pekarčíka reflektující válku na Ukrajině zvítězilo v konkurenci dalších 16 snímků. V sekci Opus Bonum, ve které soutěžilo 17 světových dokumentů, porotce nejvíc přesvědčil chorvatský snímek Loď o zániku jedné z největších chorvatských loděnic, jehož autorem je filmový publicista a dokumentarista Elvis Lenić.

Festival ocenění rozdával při závěrečném slavnostním večeru. Cenu za přínos světové kinematografii získal maďarský režisér a scenárista Béla Tarr.

„To, že na festival přijel třeba Béla Tarr jako jeden z nejvýznamnějších evropských filmařů současnosti vůbec, je prostě velká věc. A to, jakým způsobem se tady bezprostředně potkává s filmaři nebo se studenty filmových škol z nejrůznějších částí snad ani ne Evropy, ale světa, je prostě něco, co tomu festivalu dodává opravdu unikátní charakter," řekl ředitel festivalu Marek Hovorka.

Tarr je mimo jiné autorem děl Turínský kůň nebo Werckmeisterovy harmonie, které byly součástí festivalového programu. Při sobotním slavnostním večeru odpověděl divákům na to, co pro něj znamená točit filmy. „Je to reakce. Když prožíváte svůj život, vidíte věci, které na vás ulpí a které vás samotné přetvoří a máte pocit, že se o to musíte podělit s ostatními, to znamená filmařina - reakce na náš svět," řekl Béla Tarr.

Světloplachost je lyrickým pohledem na život uprostřed války. Zachycuje charkovské metro poskytující, na rozdíl od ulic ukrajinského města, bezpečí v době ruských útoků, které začaly v únoru 2022. Podle porotců se autorům podařilo vykřesat z otřesné reality filmově působivou a zároveň rozporuplnou vizi dětství. Ocenili i odvahu natáčet v tak náročných podmínkách i univerzálnost, se kterou může snímek připomínat i jiné konflikty na světě.

Festival letos nabídl 357 titulů rozdělených v soutěžních i nesoutěžních sekcí. Vedle porotců o vítězích rozhodovali i diváci či studenti. Cenu publika získal film Moje nová tvář, zachycující příběh ženy, kterou bývalý přítel polil kyselinou. Studentskou porotu nejvíc přesvědčil snímek Jiříkovo vidění o svérázném boji s klimatickou změnou.

Promítání festivalových snímků v jihlavských kinosálech skončilo v neděli. Zároveň se otevřela možnost zhlédnout část z nich on-line, přístupné budou do 12. listopadu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MFDF Jihlava

Štítky ČR, film, festival, Jihlava, FOTO, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepšími filmy letošního festivalu dokumentů byly vyhlášeny snímky Světloplachost a Loď | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.