Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Festival dokumentů Ji.hlava se rozšíří ze šesti na deset dní. Náklady tak vzrostou asi o 4,5 milionu korun

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava by měl být od příštího roku prodloužen z šesti na deset dní. Podle ředitele festivalu Marka Hovorky je cílem zajistit návštěvníkům, kterých na festivalu přibývá, v Jihlavě větší dostupnost ubytování i dalších služeb, ale především filmových projekcí. Náklady festivalu podle něho po prodloužení vzrostou asi o 4,5 milionu korun. Příští ročník by se měl uskutečnit od 25. října do 3. listopadu.

O tom, jak by se měl festival, který před 27 lety začínal jako třídenní akce v jednom kině vyvíjet, se podle Hovorky diskutuje od roku 2019. „Otázky se ve své palčivosti opět vrátily v minulém roce, který byl z hlediska čísel a zájmu velmi úspěšný. Ale nálada, se kterou se návštěvníci z Jihlavy vrátili, byla někdy opravdu nešťastná - nenaplněná očekávání, lidé se nedostali do kin, bydleli daleko, necítili se komfortně," řekl Marek Hovorka. Prvním krokem k zlepšení byl letos zavedený systém rezervací, díky kterému odpadlo zdlouhavé čekání ve frontách před kinosály. „Zafungoval a úplně proměnil náladu na festivalu, všichni se snadno dostanou tam, kam potřebují. A pokud už je projekce obsazená, vyberou si jinou a směřují rovnou tam," řekl Hovorka.

Navýšení finanční podpory

Náklady na festival, jehož 27. ročník začal v úterý a poslední projekce jsou naplánované na neděli, se pohybují kolem 20 až 25 milionů korun. Přibližně čtyřmi miliony korun na něj přispívá město Jihlava a 1,5 milionu hradí Kraj Vysočina. S městem i představiteli kraje pořadatelé jednají o navýšení podpory. Část zvýšených nákladů ale budou muset zajistit od soukromých dárců a sponzorů. „Myslím si, že minimálně padesátiprocentní navýšení částky by pro kraj bylo akceptovatelné," řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO). Stejně jako jihlavský primátor Petr Ryška (ODS) ocenil, že se organizátoři věnují rozvoji festivalu a jeho inovování. „Tak, jak to Marek Hovorka představil, mi to (prodloužení festivalu) dává smysl. Jsem občanem Jihlavy, znám její kapacity, absorpční kapacitu, strukturu. A přijde mi, že je to vlastně jediné možné řešení, jak festival posunout o veliký kus dál," řekl Schrek.

Festivalové dokumenty se v Jihlavě promítají na osmi místech. Společně s dalšími aktivitami, kam patří i Inspirační fórum, program Jihlava dětem nebo zóna virtuální reality, se koná na 12 místech ve městě včetně Horáckého divadla nebo Oblastní galerie Vysočiny.

Letošní vítězné filmy 

Letošní ročník festivalu začal v úterý 24. října. Poslední promítání filmnů proběhlo v neděli 29. října. Kategorii Česká radost Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava vyhrál snímek Světloplachost. V sekci Opus Bonum, ve které soutěžilo 17 světových dokumentů, získal nejvyšší ocenění  chorvatský snímek Loď. Cenu za přínos světové kinematografii získal maďarský režisér a scenárista Béla Tarr.

Festival letos nabídl 357 titulů rozdělených v soutěžních i nesoutěžních sekcí. Vedle porotců o vítězích rozhodovali i diváci či studenti. Zájemci až do 12. listopadu budou mít možnost sledovat vybrané filmy on-line. 

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, film, festival, Jihlava, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival dokumentů Ji.hlava se rozšíří ze šesti na deset dní. Náklady tak vzrostou asi o 4,5 milionu korun | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.