Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Živé kino v Jihlavě připomene výrazné české snímky loňského festivalu dokumentů. Promítat se bude v areálu sila

V Jihlavě si mohou diváci příští týden připomenout pět výrazných českých snímků loňského Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Promítání bude v komunitním prostoru bývalého sila od 22. do 26. srpna. Vstup bude zdarma. Akce Živé kino každoročně předznamenává festival dokumentů, který se v Jihlavě koná koncem října.

„Letošní Živé kino zve na ty nejlepší české filmy, které jsme měli možnost loni uvést. Je vidět, jak je český dokumentární film pestrý a zajímavý," uvedl ředitel festivalu Marek Hovorka. Dokumenty nabídnou netradiční pohled na partnerské vztahy, portrét horolezce Adama Ondry, obraz života v nejseverněji položeném městě světa, sondu do životních snů nevidomých i generační výpověď mileniálů.

K Živému kinu patří objevování jihlavských zákoutí. Letos se uskuteční v kulturním centru Silo, které je v areálu někdejšího obilního skladiště v Chlumově ulici. Mohutná budova s unikátním lamelovým krovem je od roku 2019 památkově chráněná. I tentokrát bude vedle plátna tradiční ohniště, uvedl Hovorka.

Jihlavské silo po letech ožívá, v neudržované budově vzniká komunitní centrum. Slibuje i letní kino

Sýpka u městského vlakového nádraží se zhruba dvaceti letech probouzí k životu. V jeho prostorách vzniká komunitní centrum s prozaickým názvem Silo Jihlava, které může poskytnout zázemí pro kulturní a společenské vyžití. Vzbudil pozornost,...

Projekce budou začínat ve 20:30. V úterním programu je dokument Ti, kteří tancují ve tmě. Režisérka Jana Ševčíková, která před dvěma lety v Jihlavě dostala Cenu za přínos světové kinematografii, představí snímek osobně. Ve středu se bude promítat dokument Šťastně až navěky filmařky Jany Počtové, třetím snímkem bude Generace A: Ať si každej dělá, co chce režiséra Kryštofa Zvolánka. V pátek diváci uvidí film Adam Ondra: Posunout hranice tvůrčí dvojice Petr Záruba a Jan Šimánek. Přehlídku v sobotu uzavře snímek režisérky Veroniky Liškové Návštěvníci.

Letošní 27. ročník mezinárodního festivalu bude v Jihlavě od 24. do 29. října. Soutěžní přehlídka nabízí výběr českého i světového dokumentu. Kvůli rostoucím nákladům organizátoři poprvé spustili crowfoundingovou kampaň. Festival je možné podpořit do 20. září na darovacím portálu Donio.cz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook / Adam Ondra

Štítky ČR, film, dokumentární, festival, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Živé kino v Jihlavě připomene výrazné české snímky loňského festivalu dokumentů. Promítat se bude v areálu sila | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.