Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Tříleté opravy na státním zámku v Telči skončily. Bude přístupný celoročně, přibyly dvě prohlídkové trasy

Na státním zámku v Telči skončila tříletá stavební a restaurátorská obnova za 241,5 milionu korun dotovaná Evropskou unií. Přibyly dvě prohlídkové trasy a moderní návštěvnické centrum, nově bude zámek z části přístupný celý rok. Kvůli dokončovacím pracím byl poslední dobou otevřený jen jeden prohlídkový okruh. Celý zámecký areál mohou návštěvníci procházet od pátku.

Národní památkový ústav (NPÚ), který telčský zámek spravuje, dostal na revitalizaci památky z evropských fondů 180 milionů korun. Stavební práce začaly v únoru 2020. „Ta cesta byla velmi krušná, náročná k tomu cíli, ale důležité je to, co se podařilo," řekla generální ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková při slavnostním ukončení projektu Státní zámek Telč – Růže Vysočiny.

„Telčský zámek patří ke klenotům renesanční architektury u nás," připomněla Goryczková. V období socialismu se do této památky mnoho neinvestovalo, poslední větší obnovy jsou ze 70. let. „A to ještě ne zcela v souladu se zájmy památkové péče," uvedla.

Nynější obnova se týkala staveb, zahrady i interiérů. „Zrestaurování Rytířského sálu, zrestaurování unikátní kaple Všech Svatých z roku 1580, to všechno jsou obrovské hodnoty, které tady vyžadovaly čas, náklady a mnohdy i nervy a složité rozhodování za pochodu," uvedla Goryczková. Největší přidanou hodnotou jsou podle ní nové prohlídkové trasy. Zpřístupněním zámku i v zimě NPÚ naplnil své poslání celoroční prezentace památky světového dědictví UNESCO.

Ve druhém patře jižního paláce byla nově vytvořená expozice Zámecké muzeum, představuje historii města a zámku a také osobnost Zachariáše z Hradce, jednoho z nejvýznamnějších majitelů zámku, jenž se zasloužil o jeho obdivovanou renesanční podobu. Z muzea se dá podívat i do kaple, která je místem jeho posledního odpočinku. V dříve nepřístupném bývalém zámeckém pivovaru se sýpkou vznikl depozitář s expozicí Poklady za oponou přibližující práci restaurátorů. Oborníci na zámku také restaurovali okolo 300 předmětů.

Na zámku je teď pět prohlídkových tras. Podle kastelána Bohumila Norka budou celoročně otevřené okruhy zámecké muzeum, depozitář a sklepení. Uvedl, že zámek má teď také rekonstruované veškeré rozvody elektřiny, vody a topení, celý areál má protipožární zajištění s hlásiči napojenými na hasiče. Jak řekl, kasteláni se nejvíc bojí požáru. „Nebojíme se tolik zloděje, protože ten, když to ukradne, tak to někde najdete, ale když to chytne, tak to shoří a nic nezbyde," řekl.

Autorem projektu na obnovu zámku byl Projektový ateliér pro architekturu a pozemní stavby, stavební práce prováděla firma Geosan Group. V letech před rekonstrukcí zámek v Telči navštěvovalo i 100 tisíc lidí za sezonu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní zámek Telč

Štítky ČR, památky, správa, Telč, FOTO, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tříleté opravy na státním zámku v Telči skončily. Bude přístupný celoročně, přibyly dvě prohlídkové trasy | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.