Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zámek si nekupujete každý den, říká hudebník Horset. Má s ním smělé plány

Muzikant a milovník středověku David Hudeček alias Horset ze Ptení na Prostějovsku měl tamní zámek rád od dětství. Nedávno si ho koupil od města Prostějova a má s ním smělé plány. Budoucnosti se nebojí.

"Jsem velký fanda historie, od šesti let jsem jezdil na bitvy s dřevěnými meči a na další středověké akce. Na jedné z bitev jsem se potkal našeho současného kytaristu. Máme folk punkovou středověkou rockovou kapelu. Začali jsme hrávat na koncertech a postupně jsem koncerty a středověké bitvy začal sám pořádat. Na zámek ve Ptení jsem odmala chodil a prolézal ho, když jsem později přišel do místnosti s podiem, říkal jsem si, tady by bylo dobré dělat koncerty. Zámek sice chátrá, ale šlo by ho opravit," popisuje David Hudeček, rodák z nedalekého Ptenského Dvorku, známý pod přezdívkou své kapely Horset.

Masopust v Mrákotíně

Pondělí, 20. února 2023, 12:12

Masopust v Mrákotíně
Masopust v Mrákotíně

Zhruba ve stejné době na internetu narazil na článek, který tvrdil, že město Prostějov prodává zámek, a to za jednu korunu komukoliv, kdo ho spraví. Radnice totiž pro památkově chráněný objekt neměla využití, kupce však dlouhé roky hledala marně. "Tak jsem se přihlásil, udělal občanské sdružení a až pak jsem zjistil, že za korunu to samozřejmě nebude. Ale už jsem na tom strávil dost času, měl jsem webové stránky, stránky na sociálních sítích a začal jsem tomu plánu čím dál víc věřit," vypráví mladý muž. Nakonec zámek ve Ptení od města Prostějova koupil letos na podzim za 3,333 milionu korun.

Paradoxně mu pomohl covid. V době restrikcí a omezení nemohl se svou kapelou normálně koncertovat, což ho běžně živí, a tak si musel najít práci. Pracoval jako noční hlídač. V pravidelných intervalech sice musel obejít svěřenou nemovitost, ale jinak měl dost času sednout si k počítači a něco vymýšlet. "Začal jsme hledat levné byty ve vyloučených lokalitách. Koupil jsem dva v Ústí nad Labem, opravil je a začal pronajímat. Půjčku na nákup jsem brzy splatit a koupil další byt v Ostravě. Některými byty jsem mohl začít ručit a navíc jsem pro banku vykázal příjem. Za tři roky se mi to takhle podařilo vymyslet, takže jsem si mohl vzít na koupi zámku hypotéku, kterou nyní splácím z nájmů," objasnil podnikavec.

Budoucnost má dobře naplánovanou. "Tady bude hodovní síň a sál s podiem. Stoly, bar a další věci už mám sehnané. Na stěnách budou meče, štíty a trofeje, budeme tady pořádat koncerty," ukazuje na zatím vybydlené prostory. Zámek má naštěstí relativně zachovalou střechu, takže až na výjimky do něho zatím nepršelo.

Většinu místností chce nový zámecký pán postupně zpřístupnit veřejnosti, v jedné části vybuduje ubytovací pokoje pro veřejnost a například pro zahraniční kapely, které přijedou do Ptení hrát. "Mám kontakty po celém světě, v Austrálii znám třeba pirátskou kapelu, znám keltské skupiny, kapely z Francie a mnoho dalších. Pokusím se, aby hodovní síň, hospoda, bar a všechno tady bylo v takovém historizujícím dobovém středověkém stylu. Pokud by tady byly historické festivaly a zařízení v dobovém stylu, to nikde jinde nenajdete," plánuje David Hudeček.

Kromě krčmy a ubytování uvažuje také o čajovně s celoročním provozem a o zprovoznění podzemí. "Je tady obrovský sklep s pětimetrovými stropy. Nechápu, jak tohle dokázali postavit. To bude místo, kde může hrát kapela i ve tři hodiny ráno a nikomu to nebude vadit, protože to je hluboko ve skále," usmívá se hudebník.

Pečlivě však přemýšlí i nad praktickými věcmi. "Pro památkáře sice musím mít garanta, projektanta však už mám a na stavební úřad jsem jakž takž připravený. Samozřejmě se může ještě cokoliv objevit, s čím jsme nepočítal. Přece jen není to věc, kterou bych dělal každý den, že bych kupoval zámek a spravoval ho," konstatuje s nadsázkou nový zámecký pán. 

"Mám však okolo sebe dost lidí, dobrovolníků, kteří jsou ze zámku nadšení a jsou to i různí odborníci. Znám lidi, co jsou dobří přes dotace, mám spoustu kamarádů, kteří by přijeli, například šermíři, ale co bude nejvzácnější, je čas. Mám to vymyšlené a věřím, že to zvládnu, ale neříkám, že to bude hned," připouští majitel ptenského zámku. Zatím se chce pustit do úklidu a jednoduchých úprav, na které nepotřebuje souhlas památkářů, a už na jaře příštího roku by na nádvoří zámku rád uspořádal první open air akce. 

Už letos by pak na zámku chtěl začít dělat urbex. "Lidé by si ho mohli projít a zároveň přispět nějakou částkou na opravy. Mohli by si prolézt celý zámek. Věřím, že pro řadu lidí by to mohlo být velmi zajímavé, ale bylo by to na vlastní nebezpečí, kdyby si někdo skopl kotník, když třeba půjde do sklepa," plánuje nejbližší období David Hudeček.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky zámek, Ptení, majitel, Horset, punk, středověk, koncerty, Prostějov, hudební skupina, koncert, okres Prostějov, Francie, Austrálie, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek si nekupujete každý den, říká hudebník Horset. Má s ním smělé plány | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.