Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

MFDF 2016: Z festivalu dokumentu v Jihlavě mají hlavní cenu dva české filmy

Na jubilejním dvacátém ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě vybrala porota mezi soutěžními českými snímky dva rovnocenné vítěze. Je to dokument o fotbalovém klubu FC Roma autorů Rozálie Kohoutové a Tomáše Bojara a Normální autistický film natočený Miroslavem Jankem. Ze zahraničních dokumentů získal dvě ceny jihlavského festivalu Oslnivý svit soumraku, momentka ze života v Gruzii.

Soutěžní snímky byly hodnoceny v sedmi sekcích, ocenění byla rozdána během dnešního ceremoniálu. Cenu za přínos světové kinematografii získala filmová režisérka a scenáristka Drahomíra Vihanová. Divákům se nejvíc líbil český dokument Miluj mě, jestli to dokážeš režisérky Dagmar Smržové pojednávající o sexuální asistenci pro postižené lidi.

Ve filmu Oslnivý svit soumraku si gruzínská dokumentaristka Salomé Jashiová žijící v Berlíně všímá současných rituálů gruzínské společnosti - svatby, módní přehlídky či volby královny krásy. V Jihlavě získal tento snímek cenu jako nejlepší dokumentární film ze střední a východní Evropy, a také jako nejlepší debut v sekci První světla.

Nejlepším světovým filmem byl vyhlášen dokument Strašidla obcházejí Evropou o řeckém uprchlickém táboře Idomeni. Autorkou je Maria Kourkoutaová, řecká filmařka a fotografka žijící ve Francii. Na svém celovečerním debutu spolupracovala s řeckou spisovatelkou Niki Giannariovou.

Vítězem mezi světovými experimentálními snímky se stalo dílo Paměťová stopa, které natočil Kanaďan Daichi Saito, sekci českých experimentálních filmů vyhrál Ondřej Vavrečka se snímkem nazvaným De Potentia Dei. Mezi soutěžními krátkými filmy bodoval švédský snímek Desetimetrová věž.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava začal v úterý, jeho závěrečné projekce se uskuteční v neděli. Největší přehlídka svého druhu ve střední a východní Evropě tentokrát představila 310 snímků, dalších 26 přidala sekce Dokument ČT. Podle pořadatelů přijelo na jubilejní festivalový ročník přes 4000 návštěvníků a filmových profesionálů.

Další články k festivalu dokumentů čtěte ZDE

Autoři | Foto www.dokument-festival.com

Štítky festival, Jihlava, dokumentární film, film, Miroslav Janek, Rozálie Kohoutová, Tomáš Bojar, česká kinematografie, Gruzie, Drahomíra Vihanová, Salomé Jashi, Střední a východní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MFDF 2016: Z festivalu dokumentu v Jihlavě mají hlavní cenu dva české filmy | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.