Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nové tváře a nové výzvy čekají Horácké divadlo v příští sezóně

PR článek

Zatímco na jevišti vrcholí aktuální sezóna, velká část Horáckého divadla už připravuje tu další. Vedle prodeje předplatného se už začala zkoušet první inscenace či podnikat kroky ke zlepšení diváckého komfortu.

Poslední měsíc aktuální sezóny

divadle se hraje na plné obrátky. Příležitost vyčerpat vstupenky tak mají diváci, kteří ještě nestihli vyměnit vstupenky z doby zrušených představení a uzavření divadel. V plném proudu je také prodej předplatného na příští sezónu, které se běžně nakupuje ještě koncem srpna a v září. Nicméně všechny druhy předplatného lze koupit po celý rok.

Léto plné příprav

Po dvou sezónách, kdy divadlo nahrazovalo uzavřená období letním programem, se aktuální sezónu podařilo odehrát celou a soubor tak bude mít opět divadelní prázdniny. O to intenzivnější aktivita bude probíhat v divadelních budovách, kde se už nyní opravuje vzduchotechnika, fasáda, střecha, plánované jsou úpravy foyer malé scény a obnovený provoz Divadelní kavárny.

Červencový koncert

Během prázdnin bude možné zajít na velkou scénu HDJ na písňový koncert s názvem V národním tónu, který proběhne v rámci ozvěn hudebních slavností Klasika u Wericha 21. 7. 2022 v 18.00. Zazní skladby Leoše Janáčka, Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů v podání Elišky Gattringerové (soprán), Romana Hozy (baryton), Ahmada Hedara (klavír).

Začaly zkoušky

První premiéra příští sezóny, autorská inscenace Klaunova cesta ze Země na Měsíc, slibuje podívanou pro celou rodinu v podobě klauniády s prvky nového cirkusu, v níž budou stěžejními vyjadřovacími prostředky pohyb, výtvarné pojetí a hudba. Právě pohybová část představení je časově náročná na přípravu a už se nějakou dobu zkouší. Do hlavních rolí tří klaunů obsadil režisér a autor Michal Skočovský Jakuba Škrdlu, hostujícího performera Jiřího Juráše a nového člena hereckého souboru Františka Maňáka.

Obměny v uměleckém souboru

Tradičně dochází mezi divadelními sezónami také ke změnám v uměleckém souboru. V příští sezóně už nebudou ve stálém angažmá herec Michal Kraus a herečky Sára Venclovská a Alexandra Palatínusová. Do souboru přichází noví herci, vedle zmíněného Františka Maňáka ze Slováckého divadla, nastoupí ještě herec Vít Hofmann, který přichází z Divadla Šumperk, a ve fázi příprav je nástup nové herečky.

Nový šéf a „trampíci“

Ke změně dochází také na pozici uměleckého šéfa souboru, v níž Michala Skočovského vystřídá Michal Zetel. Zkušený režisér, umělecký šéf a pedagog byl naposled uměleckým šéfem a ředitelem Slováckého divadla v Uherském Hradišti, působí jako proděkan na brněnské JAMU a je také ředitelem mezinárodního festivalu vysokých divadelních škol ENCOUNTER. Do aktuální sezóny nazkoušel na jevišti Horáckého divadla, jako hostující režisér komedii Čtyři vraždy stačí, drahoušku! Se souborem bude v příští sezóně jako autor a režisér připravovat původní muzikál Nad Sázavou z prostředí českého trampingu.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Horácké divadlo, program, předplatné, divadlo, herec, režisér, Slovácké divadlo, Antonín Dvořák, Leoš Janáček, Bohuslav Martinů, Jan Werich, Michal Kraus, Sára Venclovská, představení, vstupenka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové tváře a nové výzvy čekají Horácké divadlo v příští sezóně | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.