Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zemřel Josef Abrhám. Bylo mu 82 let

, aktualizováno 17. května 2022, 11:14

Zemřel český herec Josef Abrhám. Bylo mu 82 let. Diváci ho znají z rolí ve filmech Vrchní, prchni!, Člověk proti zkáze, Marečku, podejte mi pero!, Kulový blesk, ale také díky roli v seriálu Nemocnice na kraji města. Přes 40 let měl za manželku Libuši Šafránkovou. Abrhám studoval pražskou DAMU, hrál ve Vinohradském divadle, ale také v Činoherním klubu. O úmrtí Abrháma informoval Blesk.

Krátce po oznámení hercova úmrtí zaplavily sociální sítě vyjádření soustrasti, politici připomínají jeho herecké umění. "Zpráva o smrti Josefa Abraháma mne velmi rozesmutnila. Vzpomínám na jeho herecké umění, spoustu ikonických rolí, jeho velkou noblesu, šarm a nadhled. Čest jeho památce," napsal ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Abrhám vystudoval DAMU, po jejímž absolvování v roce 1962 hrál tři sezony v Divadle na Vinohradech (tehdy Divadle československé armády). Poté zakotvil až do roku 1992 v Činoherním klubu. Krátce účinkoval v Národním divadle, v srpnu 1994 stálé angažmá v divadle opustil natrvalo.

Veřejnost si ho oblíbila především díky jeho účinkování ve filmu a televizi. Řadu zajímavých rolí přinesla Abrhámovi už šedesátá a sedmdesátá léta 20. století, mimo jiné ve snímcích Každý den odvahu, Dita Saxová, Pension pro svobodné pány, Partie krásného dragouna či Holka na zabití. V roce 1976 se objevil v epizodním partu v komedii dvojice Smoljak-Svěrák Marečku, podejte mi pero! A s ním přišel zásadní obrat k úsměvným snímkům.

Titulní a vděčné úlohy hrál Abrhám v komediích Kulový blesk či Vrchní, prchni!, v rozverné Menzelově adaptaci románu Vladislava Vančury Konec starých časů či v Žebrácké opeře.

Abrhámovou nejvýraznější rolí z poslední doby byl part padlého kancléře ve filmovém debutu Václava Havla Odcházení z roku 2011, kterou si bývalý prezident splnil svůj režisérský sen. Snímek na motivy stejnojmenné Havlovy hry byl kritikou přijat spíše rozpačitě. V roce 2016 se Abrhám objevil také v roli svatého Josefa v pohádce Anděl Páně 2 společně s mnoha dalšími hereckými hvězdami.

V roce 2020 obdržel Josef Abrhám Cenu Thálie za celoživotní dílo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Martin Pauer (Power), CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky úmrtí, herec, Josef Abrhám, Divadlo na Vinohradech, Divadelní fakulta Akademie múzických umění, Činoherní klub, Marečku, podejte mi pero!, Kulový blesk, Libuše Šafránková, Nemocnice na kraji města, Blesk, Václav Havel, Martin Baxa, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel Josef Abrhám. Bylo mu 82 let | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.