Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Letošní jubilejní ročník festival dokumentů v Jihlavě opět předznamená Živé kino

Letošní jubilejní 20. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava tradičně předznamená Živé kino. Pět projekcí výrazných českých dokumentárních filmů zavede diváky od 19. do 26. srpna na neobvyklá místa ve městě a okolí. Jedno z promítání bude na Ústředním hřbitově, kde diváci uvidí film Kristýny Bartošové Nebezpečný svět Rajko Dolečka. Novinářům to řekl ředitel festivalu Marek Hovorka. Festival se v Jihlavě uskuteční od 25. do 30. října.

„Další projekce se uskuteční například na jihlavských hradbách nebo na střeše obchodního centra City Park. Snímek Jana Foukala Amerika o trampingu lidé uvidí u rybníka Borovinka,“ řekl Hovorka. Podrobný program zveřejní organizátoři v příštích dnech na webu. Všech projekcí se zúčastní autoři filmů. Ve stejné době se Živé kino uskuteční také v Praze, které pozve zájemce do střižen právě dokončovaných autorských dokumentů.

Autorem festivalového plakátu i celé výtvarné koncepce je už 16 let grafik a ilustrátor Juraj Horváth. „Z minulých ročníků vypreparoval symboly a artefakty, které v podobě batohů nesou lidé na zádech. Letošní ročník si klade otázku, co všechno neseme na svých zádech jako jednotlivci i jako společnost,“ uvedl Hovorka.

Dvacetileté jubileum podle něj organizátoři berou jako příležitost podívat se nejen na proměnu vlastního festivalu, ale i české společnosti. „Zároveň si budeme klást otázku, kam bude dokumentární film směřovat v budoucnu,“ řekl Hovorka. Součástí festivalu proto podle něj bude také anketa mezi nejvýznamnějšími českými i zahraničními hosty festivalu, která by měla odpovědět na otázku, kam se festival za dalších dvacet let posune.

Festival dokumentů letos už podruhé zasáhne i nedalekou Třešť. Kromě pěti projekcí vybraných filmů nabídne akreditovaným návštěvníkům ubytování na internátu místní střední školy. Dopravu budou zajišťovat autobusy.

Organizátoři nyní sestavují filmový program z téměř 3 500 přihlášených snímků. Filmy se budou promítat na stejných místech jako loni. Projekce se uskuteční v Dělnickém domě, ve dvou sálech Domu kultury odborů, v kině Dukla, divadle DIOD, na malé scéně Horáckého divadla a v Oblastní galerii Vysočiny na Masarykově náměstí. Rozpočet festivalu se podle Hovorky dlouhodobě pohybuje mezi 12 až 14 miliony korun.

Autoři | Foto www.dokument-festival.com

Štítky festival, kino, dokumentární film, Marek Hovorka, Jihlava, film, Rajko Doleček, Juraj Horváth, Amerika, Praha, Borovinka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní jubilejní ročník festival dokumentů v Jihlavě opět předznamená Živé kino | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.