Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

DIOD včera oslavil 10 let. Koupí trička nebo mikiny mu dáte ten nejkrásnější dárek

PR článek

Včera oslavilo jihlavské Divadlo otevřených dveří kulaté 10. narozeniny. Multifunkční sál DIOD vznikl v místě starého kina Sokol a málokdo tenkrát předvídal, jak moc tenhle prostor zasáhne do jihlavského kulturního dění.

Za těch deset let v DIODu proběhlo desítky akcí a vystřídaly se stovky umělců a umělkyň, kteří si pochvalují nejen variabilní prostor, ale i jihlavské publikum. DIOD se stal místem pro netypickou činohru, taneční a pohybová představení, hudbu všech žánrů.

V Jihlavě se tak mohl uskutečnit třeba festival Tanec Praha nebo další prestižní mezinárodní akce. Co je ale nejdůležitější? Za těch deset let v DIODu vznikly desítky projektů, které připravili jihlavští pro jihlavské a pro lidi z celého regionu. Pravidelně tu hraje jihlavský soubor De Facto Mimo, pravidelně tu tančí děti z Nart Dance School, Hotch-Potche nebo Základní umělecké školy. Akrobaty a cirkusáky si v DIODu přímo vychovávají. A do toho PechaKucha Night, DIOD Music Box, desítky diskusí a prezentací, festivalů, blešáků, maturitní plesy a třeba i sokolské Šibřinky.

A jak to před těmi 10 lety vlastně všechno vzniklo? Divadlo založila a provozuje TJ Sokol Jihlava. Nápad se zrodil v hlavě manželů Zuzaňákových, čerstvé absolventky JAMU Karolíny Koubové a ředitele MFDF Marka Hovorky. Pak už jen stačila desítka dalších lidí z řad komunálních politiků a úředníků a do podlahy dosluhujícího kina Sokol se mohly zakousnout bagry a začít budovat divadelní Black Box.

DIOD je čerstvě teenager, ale kariéru už má našlápnutou slušně. I Lenka Dusilová na začátku svého koncertu, který zahajoval čtvrtou sezónu DIODu, pronesla, že máme v Jihlavě krásné divadlo.

I přesto je DIOD pořád místem, které spousta lidí teprve objevilo nebo objeví. To je ale normální. Snad jen Mozart byl v deseti letech světoznámé jméno. Důležité je, že ti, co DIOD znají, vědí, že je to místo, které vzniklo a roste pro ně. Místo, které k Jihlavě patří a díky kterému mají další důvod tady spokojeně žít.

Kultura se nám už rok promenáduje před očima v našich televizích, mobilech a počítačích. I tu narozeninovou oslavu si musíme prozatím odpustit, ale doufejme, že se situace brzy zlepší a kultura opět vnese do našich životů radost, smích a emoce, které jsou s divadlem, hudbou, filmem a kulturou obecně spojené.


K desetiletému výročí si DIOD pro své fanoušky připravil nový merch, jehož koupí divadlo nejen podpoříte, ale hlavně mu dáte ten nejkrásnější dárek k narozeninám a to důkaz, že jste na kulturu nezanevřeli a je stále důležitou součástí vašich životů. Tak mrkněte na www.diod.cz a pořiďte si na novém e-shopu třeba nové triko nebo mikinu a slavte s námi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky DIOD, Jihlava, narozeniny, divadlo, Česká obec sokolská, kultura, dioda, kino, Praha, Marek Hovorka, Lenka Dusilová, Karolína Koubová, festival, Janáčkova akademie múzických umění v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DIOD včera oslavil 10 let. Koupí trička nebo mikiny mu dáte ten nejkrásnější dárek | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.