Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na dálnici D1 by měla přibýt místa pro odstavení kamionů během kalamitních stavů

Na dálnici D1 by měla přibýt místa pro odstavení kamionů v případě mimořádných situací. Vzniknout by měla na části nyní uzavřených odpočívek. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dokončí jejich inventuru v červenci, řekl novinářům v Jihlavě ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) po setkání se zástupci kraje. V zimě by se podle něj na D1 mělo zvýšit nasazení údržbové techniky i informovanost řidičů, v některých úsecích možná nebudou moci kamiony předjíždět.

„Smyslem tohoto setkáni bylo minimalizovat všechny možné problémy, které v souvislosti s rekonstrukcí dálnice D1 jak v letním, tak i v zimním období jsou," řekl hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD) po setkání s představiteli ministerstva dopravy a zástupci ŘSD.

Další setkání těchto stran kvůli vyhodnocení chystaných opatření na D1 v Kraji Vysočina bude 24. září. „Prošli jsme si situaci na D1, prošli jsme si jednotlivá opatření, která bychom chtěli přijmout a na kterých bychom se chtěli shodnout," řekl Vladimír Kremlík.

Uzavřených odpočívek jsou podle ministra u D1 desítky. „Budeme se snažit do roka tyto odstavné plochy využít jako stanoviště pro kamiony," uvedl. Některé z těchto odpočívek podle Kremlíka zřejmě nebude možné využít z technických důvodů, některé bude potřeba zpevnit nebo jinak upravit.

Kritický čtrnáctikilometrový úsek mezi Humpolcem a Jeníkovem

Minulou zimu byly na D1 na Vysočině problémy hlavně v opravovaném úseku měřícím skoro 14 kilometrů mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem, kde stavbaři nestihli dokončit loňské práce před zimou. Při sněžení v prosinci tam byly kolony aut. Stát pak stavebním firmám vypověděl smlouvu. Aktuálně ŘSD na Vysočině opravuje tři úseky D1.

Jednání se na krajském úřadě Vysočiny zúčastnili i zástupci ŘSD, záchranářů či krajských silničářů. „Teď to řešíme, aby to bylo jinak, než to bylo předtím," řekl Kremlík. Uvedl mimo jiné, že na D1 budou zabezpečené příjezdové a odjezdové trasy. „Bude zcela zjevné, kudy by měl přistupovat integrovaný záchranný systém," řekl. Mezi zvažovanými opatřeními uvedl i zákaz předjíždění kamionů v konkrétních úsecích D1.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky dálnice, D1, stavba, odstavení, kamion, kalamita, událost, doprava, Dálnice D1, Vladimír Kremlík, Ředitelství silnic a dálnic, zima, Kraj Vysočina, ANO 2011, Jihlava, Jiří Běhounek, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na dálnici D1 by měla přibýt místa pro odstavení kamionů během kalamitních stavů | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.