Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Výhodnější karty nebo stíratelné lístky. Jihlava od května zavádí nový režim parkování

V centru Jihlavy a jeho okolí musí řidiči počítat se změnami v parkování. Parkovací zóny budou vymezeny jednodušším způsobem, novinkou budou výhodnější dlouhodobé karty nebo adresné přidělování rezidenčních karet.

Současné parkovací zóny A, B a částečně C se od května sjednotí do oblasti 1, která zahrnuje celé historické centrum města. Část parkovací zóny C a zóny D1 a D2 (Srázná, U Pivovaru) se spojí do oblasti 2, do které bude nově zařazena také celá ulice Mahlerova.

Dále se zpřísní podmínky pro získání parkovací karty. Řada lidí či firem si v patřičné ulici najde osobu bez vozidla, na jejíž jméno získá kartu pro svoje potřeby. „Novinkou bude povinnost předložit technický průkaz, ve kterém bude žadatel uveden jako vlastník vozidla, nebo bude muset jinak doložit právní vztah k vozidlu. To by mělo přispět k redukci počtu vydaných rezidentských parkovacích karet,“ uvádí důvod pro přísnější kritéria náměstkyně primátora pro oblast dopravy Jana Mayerová. Parkovací karty budou vystavovány pouze na registrační značku, zruší se tedy možnost „Dle použitého vozidla“.

Jihlavská radnice přijde s další novinkou - bude jí stíratelný parkovací lístek. S ním bude možné parkovat na místech určených pro rezidenty a předplatitele. Uživatel na lístku vyznačí datum a hodinu použití a umístí jej na viditelné místo ve vozidle. „Parkovací lístky zavádíme z důvodu efektivního využití rezidentských a předplatitelských parkovacích míst. Přes den bývají volné, s parkovacím lístkem na nich budou na krátký čas moci postavit vozidla různých servisních nebo sociálních služeb, mohou je využít i návštěvy či nájemníci,“ vysvětluje Mayerová. Pro každou oblast budou vydané dva lístky – na dobu 2 hodin a 24 hodin. K pořízení budou v první fázi na odboru dopravy v Tyršově ulici, kde si nyní klienti vyřizují i parkovací karty.

Změn doznají i parkovací karty, jež lze nyní koupit na měsíc až jeden rok. Nově bude stanovena platnost parkovacích karet na tři, šest a dvanáct měsíců. Parkovacích karty s delší dobou platnosti budou výhodnější.

„Jde o první kroky, které jsme mohli v režimu parkování ve městě udělat. Nejsou to úpravy dokonalé, hojíme částečně jen několik bolavých míst. Než uvedeme do života zásadní a koncepční změny v jihlavské dopravě, je nutné je dobře připravit, na čemž se usilovně pracuje,“ uzavírá náměstkyně Jana Mayerová.

Foto Dominik Svoboda, Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky parkování, Jihlava, Jana Nagyová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výhodnější karty nebo stíratelné lístky. Jihlava od května zavádí nový režim parkování | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.